Eind aan preventief ruimen na vogelgriepuitbraak in pluimveerijke gebieden
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/08/18/873/vogelgriep-_ruiming-_kippen-_pluimvee-_dood-_doden-_vergast-_hoogpathogeen-_altforst_g_b_29.-detail.jpg)
Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) blijkt dat bemonstering van kadavers de kans op verspreiding van het virus van het ene naar het andere bedrijf net zoveel verkleint als de ingrijpende preventieve ruiming van gezonde dieren binnen één kilometer van de uitbraak.
Uit het onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research blijkt zelfs dat bemonsteren in de 1,5 kilometer rond de uitbraak goed kan werken, maar Adema kiest waarschijnlijk voor een grotere zone om zekerheid in te bouwen. Hij benadrukt ook dat het om een modelstudie gaat, waarin ook aannames worden gedaan. „De werkelijkheid kan afwijken van de modelmatige uitkomsten", schrijft Adema in een Kamerbrief.
Blij
LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong is blij met deze wijziging bij de bestrijding van vogelgriep. „Hier pleitten we als sector al langer voor", zegt hij in een korte reactie.
NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat beaamt dit. „Pluimvee in een straal van een kilometer van een met hoog pathogene vogelgriep besmet pluimveebedrijf moet niet meer standaard geruimd worden in pluimveerijke gebieden, maar met swabs-onderzoek gescreend worden op de aanwezigheid van vogelgriep. Dat doen ze in Italië al langer. We hebben als NVP in oktober vorig jaar ervoor gepleit dit ook in Nederland te doen. Het ministerie van LNV wilde dat toen nog niet. We zijn heel blij dat LNV ons voorstel van destijds nu wel honoreerd." De NVP-voorzitter vond het in oktober vorig jaar niet te verkopen dat er vandaag en morgen in Lunteren (GD) alsnog geruimd wordt nadat er maar liefst zeven dagen geleden vogelgriep is vastgesteld bij een leghennenbedrijf – wat destijds gebeurde.
„De cirkel waarin bemonsterd wordt is nog niet bekend. Dit kan een kilometer zijn, maar ook nog tot bijvoorbeeld twee of drie kilometer worden opgerekt. Daar wordt nog naar gekeken door het ministerie van LNV en veterinairen", geeft Oplaat aan.