Stekker uit Duitse Landbouwcommissie herstructurering veehouderij
Begin deze week besloot de Commissie Borchert (vernoemd naar haar voorzitter, de voormalige minister van Landbouw van de Bondsrepubliek, Jochen Borchert) te stoppen met haar werkzaamheden gericht op een duurzame veehouderij in Duitsland. De aanleiding heeft duidelijke overeenkomsten met het Nederlands Landbouwakkoord. Ook bij onze Oosterburen weigert de regering duidelijkheid en zekerheid te verschaffen over structurele financiële steun voor boeren die omschakelen.
Volgens de Commissie is er tot nu toe onvoldoende basis voor een herstructurering van de veehouderij (met name de varkenshouderij). De recente veranderingen in de bouw- en milieuwetgeving, de etiketteringswetgeving en het proces dat in gang is gezet in de richting van een dierenwelzijnspremie hebben hier geen verandering in gebracht.
Twee harde eisen
Voor een succesvolle herstructurering van de veehouderij legde Borchert meermaals (tevergeefs) twee harde eisen op tafel bij de regering. Zo eist hij duidelijke zekerheid over langlopende en rechtszekere contracten wat betreft dierenwelzijnspremies. Ten tweede eist hij voldoende financiële zekerheid voor het toenemend aantal biologische als gangbare bedrijven die omschakelen. De meerderheid van de Commissie Borchert kwam tot de conclusie dat er geen toezeggingen over deze voorwaarden zijn gedaan. Zowel niet tijdens de zittingsperiode van de vorige regering als in de eerste twee jaar van de huidige regeringscoalitie.
Jammer
Landbouwminister Cem Özdemier zegt in een verklaring het jammer te vinden dat de Commissie stopt. Hij prijst de Commissie Borchert over de geboekte vooruitgang wat betreft de goedkeuring van het dierenwelzijnslabel voor de veehouderij, de wijzigingen in het bouwrecht en de andere wettelijke initiatieven.
Nieuwe aanklacht
Voor ISN kwam het besluit van de Commissie om te stoppen niet als een verrassing. Ze betitelt de opzegging als een nieuwe aanklacht tegen de Berlijnse regeringsambtenaren. De varkensbelangenorganisatie betreurt het besluit van de Commissie Borchert om te stoppen. Dit vooral voor de varkenshouders. Voor ISN komt dit besluit niet als een verrassing. Ze verwijst daarbij met name naar regeringsambtenaren die bepaalde wetgevingen in het geheim hebben ontwikkeld en daarbij de Commissie bewust hebben genegeerd. Dit resulteerde in wetsvoorstellen met tal van ontwerpfouten.
Ontbreken wil
Het stoppen van de Commissie betitelt ISN ook als een aanklacht tegen de federale regering. Volgens de ISN heeft de wil van de federale regering om tot echte oplossingen te komen in het belang van de getroffen economie, in het bijzonder de varkenshouders, vanaf het begin ontbroken. Dit gebrek aan een duidelijke wil was uiteindelijk een belangrijke reden voor de Commissie om te stoppen. ISN-voorzitter Staack voegt daar aan toe: „De bondsminister moet eerlijk zijn: Volgens zijn eigen verklaring wil hij de veehouderij klaarmaken voor de toekomst. Maar tegelijkertijd bezuinigt hij op het federale programma voor de veehouderij, onder andere op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid. Hoe wil je een bedrijfstak klaarmaken voor de toekomst als je tegelijkertijd bezuinigt op geld voor wetenschappelijk onderzoek?”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bron: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands