Sterfgeval door goedkoop Pools kippenvlees: Oostenrijk roept op tot meer controles op de import van pluimveevlees
„Het kan niet zo zijn dat onhygiënische werkmethoden de gezondheid van mensen in gevaar brengen. Vlees dat wordt geproduceerd onder omstandigheden die we in Oostenrijk niet kennen, mag niet op ons bord terechtkomen”, zeggen Georg Strasser en Markus Lukas. Strasser is voorzitter van de Oostenrijkse boerenvereniging Österreichischer Bauernbund en Lukas is voorzitter van de Oostenrijkse pluimveesector Markus Lukas. Speciale aandacht moet nu ook worden besteed aan een goede hygiëne bij de verdere verwerking, opslag en verkoop. Beiden riepen consumenten op om meer aandacht te besteden aan de herkomst van voedsel.
‘Importval’
Lukas verwees naar de hoge normen in de Oostenrijkse pluimveeproductie in vergelijking met Polen: „Terwijl de pluimveedichtheid in de Oostenrijkse vleeskuikenhouderij slechts 30 kilogram per vierkante meter bedraagt, is deze in Polen 42 kilogram. Dit komt overeen met de EU-vereiste”.
De klein gestructureerde familieboerderijen in Oostenrijk houden gemiddeld slechts 20.000 tot 25.000 vleeskuikens, terwijl er in Polen, de grootste producent van pluimveevlees in de EU, soms sprake is van bedrijven ruim een miljoen vleeskuikens. Als gevolg hiervan, in combinatie met een hoger gebruik van antibiotica, betekent dit lagere prijzen, waardoor Oostenrijke pluimveevlees van de markt wordt verdrongen.
„We moeten oppassen dat we niet in de importval trappen", waarschuwde de voorzitter. Dit zou een ander voordeel van de Oostenrijkse pluimveesector opgeven, namelijk de voortdurende, transparante controles van het fokbedrijf tot het vleeskuikenbedrijf en daarbuiten. „Volledige transparantie is noodzaak voor geïmporteerd vlees”, verduidelijkt Lukas.
‘Voor iedereen dezelfde hygiënenormen’
Volgens Strasser moeten de Europese autoriteiten nu ter verantwoording worden geroepen: „Het is nu de beurt aan de Europese Commissie om eerlijke concurrentievoorwaarden te waarborgen en er vooral voor te zorgen dat de gezondheid van mensen niet moedwillig in gevaar wordt gebracht.” Daarbij gaat het vooral om vlees uit Oost-Europa. Polen veroorzaakt regelmatig opschudding vanwege de slechte hygiëne en kwaliteitsomstandigheden.
„Het vrije verkeer van goederen is een basisprincipe van de Europese Unie, maar werkt alleen onder dezelfde normen”, benadrukt Strasser. Een partnerschap op voet van gelijkheid betekent dat in alle lidstaten dezelfde specificaties voor hygiënisch werken en vooral transparante en continue inspectie gelden. Als Oostenrijkse producten zouden worden uitgespeeld tegen producten met een veel hoger antibioticagebruik en slechtere veehouderijomstandigheden, zou het volgens de voorzitter van de Boerenbond uit de hand lopen. „Het kan niet zo zijn dat we pluimvee importeren dat niet aan onze hoge productienormen voldoet", bekritiseerde Strasser.
Tekst: Geflügelnews.de
Beeld: Ellen Meinen