John Spithoven: ‘Porthos-uitspraak kan positief uitpakken voor PAS-melders’
Volgens de hoogste bestuursrechter is met een ecologische toets in het Porthos-project aangetoond dat de natuurkwaliteit er in een aantal stikstofgevoelige gebieden niet significant op achteruit gaat, met een stikstoftoename die varieert van 0,01 tot maximaal 0,57 mol per hectare per jaar „Dat is erg weinig depositie”, meent Spithoven. „Als je een natuurvergunning wil aanvragen en zo’n ecologische toets nu ook op andere gebieden laat uitvoeren, dan zijn de PAS-melders vrij snel geholpen zonder dat er maar één kilo stikstof gekocht hoeft te worden. Iedereen die een project wil starten en maximaal 0,57 mol uitstoot kan dan verwijzen naar deze uitspraak. Zo’n toets laten maken kost wel veel geld, en het is de vraag of bijvoorbeeld een individuele boer dit kan betalen."
'Voor de kerst geen stikstofprobleem meer'
Door deze uitspraak wordt volgens Spithoven het stikstofdossier ‘voor lief en leed’ langzaam afgepeld. „De komende tijd volgt er nog een rapport van Universiteit van Amsterdam en komen de resultaten van de stikstofmetingen van Liefthingsbroek in Groningen. Als de resultaten daarvan bekend worden, dan is er mogelijk voor de kerst geen stikstofprobleem meer. De oplossing wordt steeds gezocht in een drempelwaarde, maar dat kan niet, want elk project moet apart beoordeeld worden via een passende beoordeling.”
Drempelwaarde
Advocaat Valentijn Wösten van MOB reageert verbaasd en bezorgd op NPO Radio 1. ‘Hier dreigt nu toch een soort van drempelwaarde te zijn geaccepteerd. Alle depositietoenames die er zijn, kunnen doorgaan mits je met een redelijk rapport kan onderbouwen dat de geringe stikstoftoename geen significant effect gaat hebben. Ik maak mij zorgen over de precedentwerking van deze uitspraak. De sluizen dreigen opengezet te worden voor andere projecten die op basis van een ecologische toets door kunnen gaan. Dan gaan we deze discussie weer opnieuw krijgen.’
De vrees van MOB dat hiermee een drempelwaarde zou ontstaan voor toekomstige projecten, vindt de RvS niet terecht. De Afdeling bestuursrechtspraak benadrukt in de uitspraak dat voor elk plan of project een ecologische analyse van de gevolgen moet worden gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar de specifieke milieukenmerken en omstandigheden van het Natura 2000-gebied. Ook bij een tijdelijke en beperkte toename, zoals in dit geval.