Fotoserie: Ambitieuze jonge pluimveehouder zet maximaal in op modernisering
Van legnesten tot inpaklijn
De eerste pluimveestal wordt uitgerust met twee rijen legnesten van Van Gent en een uniek ventilatieconcept met een geïsoleerd plafond met inlaatventielen. Hierbij wordt de lucht middels de ventielen in het plafond naar de strooiselruimtes vervoerd. De broedeieren worden afgeraapt door de machines van Prinzen. Als snel raken vader en zoon gepassioneerd over het pluimvee. Ook boeken ze goede resultaten met de kippen in deze stal. Na één jaar wordt besloten om een tweede stal te bouwen, wederom met Van Gent legnesten. Tussen de twee stallen komt een aparte hanenstal. De bijplaats hanen worden pas bij de hennen geplaatst wanneer zij echt traprijp zijn.
Inmiddels telt boerderij Hoste drie pluimveestallen met 58.500 kippen en hanen, een apart eierlokaal en een laadkaai. Dat de oude koeienstal hiervoor plaats moest maken was een moeilijk en moedig besluit. Gekscherend stelt Koen dat alles wat zijn vader heeft opgebouwd door hem wordt afgebroken. Ondertussen heeft Annelies haar job buitenshuis opgezegd en werkt ze sinds 2016 fulltime mee op het bedrijf. Koen is een ondernemer die vooruitkijkt en bouwt aan de toekomst van zijn pluimveehouderij. Zo laat hij laat geen mogelijkheid onbenut om zijn bedrijf te moderniseren. Zijn pluimveehouderij is zeer efficiënt ingericht en nagenoeg volledig geautomatiseerd. Hierbij heeft Koen diverse systemen van Vencomatic Group in gebruik. Het Van Gent legnest voor de stalinrichting, de Agro Supply warmtewisselaar voor een optimaal klimaat in de stallen, de Vencobelt voor veilig en geautomatiseerd transport van de eieren naar het eierlokaal en een inpaklijn van Prinzen uitgebreid met diverse Meggsius oplossingen, voor een grondige selectie, inspectie en het verpakken van de eieren in broedramen en transportkarren of papieren trays.
Bruikbare data, grote tijdswinst en minder stress
Sinds vorig jaar beschikt de pluimveehouderij van Koen en Annelies dus ook over de Meggsius Select, welke met behulp van het nemen van 8 individuele beelden van ieder ei automatisch de tweede keus eieren selecteert. Bovendien geven deze beelden in combinatie met de andere inzichten die vanuit de Meggsius Count & Control gegenereerd worden nog meer waardevolle data. Zo kunnen Koen en Annelies 24/7 vanaf afstand zien hoeveel eieren gelegd zijn en wat de kwaliteit hiervan is. Het zorgt ervoor dat zij snel en adequaat kunnen reageren op veranderende situaties. Koen: “Zien we in de data dat in een bepaald deel van de stal minder eieren gelegd worden, dan onderzoeken we wat we hieraan kunnen doen, bijvoorbeeld de ventilatie bijstellen. Dankzij de data hebben we hier beter zicht op. We zien snel wat we kunnen verbeteren.”
Hoewel Annelies vooraf nog kritisch was, is het stel inmiddels zeer tevreden over het Meggsius systeem. De eieren worden automatisch geteld en op kwaliteit gecontroleerd. Bij een lekkend ei zorgt de Meggsius Detect dat het systeem direct stopt, waardoor verdere vervuiling wordt voorkomen. “Er is enorm veel rust gekomen,” vertelt Koen. “We besparen veel tijd en ook de stress is weg. Of we iets vergeten zijn, of de machine wel aangezet is. Dat gaf onrust. Deze menselijke handelingen gebeuren nu automatisch.”
In de stallen van Hoste werken de verschillende Meggsius systemen dus moeiteloos samen: het Meggsius Select voor automatische inspectie en selectie van eieren, het Meggsius Count & Control voor een machinale telling en autonome eierverzameling en het Meggsius Detect dat lekkende eieren signaleert op de aanvoerband. Handelingen die voorheen door mensen werden uitgevoerd gebeuren nu machinaal en in een kortere tijdbestek. De uitvoer is stabieler en van hogere kwaliteit door inperking van de menselijke factor die ondanks passie en inzet nooit feilloos is.
Broedeieren van hoge kwaliteit
Koen blijft zich bezighouden met nieuwe zaken, op zoek naar meer inzicht en efficiëntie in het bedrijfsproces. Iedere automatiseringsslag die hij de afgelopen vier jaar heeft doorgevoerd heeft rust en tijdswinst opgeleverd. Koen en Annelies kunnen het werk inmiddels gemakkelijk met z’n tweeën aan. Ook hun kinderen Louise (14 jaar) en Pierre (12 jaar) springen af en toe bij wanneer nodig. Iedere ochtend om klokslag 20 minuten over 8 start het systeem automatisch en ‘lopen’ de eieren binnen. Koen en Annelies houden een controlerende rol en worden hierbij gesteund door de data die zij kunnen inlezen. Zo bereiken zij de hoge kwaliteit broedeieren die zij zichzelf als eis hebben gesteld.