Onderzoek naar Gumboro vanwege gewijzigd ziektebeeld
De ziekte van Gumboro bij pluimvee wordt veroorzaakt door het Gumborovirus. Sinds 1986 komt in Nederland de zeer virulente Gumboroveldstam voor. Eind 2022 en begin 2023 is het voorkomen van een recente Gumborostam onderzocht in zichtbaar gezonde koppels, koppels met tegenvallende technische resultaten en in koppels met zichtbare problemen. Het onderzoek moet een beter beeld geven over het voorkomen van de ziekte van Gumboro in Nederland en van de rol die het virus speelt bij het ontstaan van andere problemen. Op dit moment loopt dit zogeheten prevalentieonderzoek nog.
Stammen wijken af
De stammen van de ziekte van Gumboro die vanaf 2017 worden gevonden, wijken af van de oudere stammen. De recente stammen lijken ook te domineren. De veranderde stammen zijn vanaf 2017 op tientallen bedrijven met vleeskuikens en opfok-leghennen aangetoond. De getroffen bedrijven zijn over het hele land verspreid. De koppels waarin de veranderde stammen zijn aangetroffen, vertoonden wisselende beelden. De meest gevonden klachten waren sluimerend verhoogde uitval, natte stallen, verminderde groei en tegenvallende technische resultaten.
Het ziekmakend vermogen van het virus voor het kuiken is in 2019 onderzocht. Het virus veroorzaakte geen sterfte bij legkuikens en vleeskuikens, maar wél langdurige en ernstige schade aan de bursa. In 2020 is in praktijkonderzoek het vermogen bepaald van de oude veldstam en de recente veldstam om door de maternale immuniteit heen te breken die is opgewekt met behulp van vaccinaties. Zowel de klassieke Gumborostam als de recente Gumborostam waren binnen dit experiment in staat om bij alle groepen tot een infectie te leiden. Dit was te zien aan de ernstige schade aan de bursa en een PCR-onderzoek waarbij het Gumborovirus is aangetoond. Hierdoor is het veldvirus in staat om tot een infectie te leiden, voordat een levend vaccin werkzaam is in de kip. Lees op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren meer over het onderzoek.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren