Column: Dingen gewoon goed doen
Moeilijker is het niet en toch zie ik het bij veel ondernemers misgaan. Dat zit niet altijd in producten die niet goed zijn of het gebrek aan innovatiekracht. Het zijn vaak de simpele dingen als niet terugbellen, niet op tijd komen en leverafspraken niet exact nakomen. Ik denk (en hoop) dat wij dat als bedrijf goed doen. En als dat niet goed gaat, pakken we het aan.
Zou dit ook gelden voor politici? Doe nou maar gewoon waar je voor betaald wordt, doe dat goed en laat het daarbij. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel sterk dat Caroline van der Plas van zichzelf weet dat ze geen goede premier is en dat dus niet wordt als BBB de grootste partij wordt. Heel links Nederland valt nu over haar heen. Had Kaag maar zoveel zelfkennis gehad.
Eigenlijk zouden we in Den Haag een klein team aan goede vakministers moeten hebben die de boel draaien en door ontwikkelen. Ze worden gesteund door een batterij ambtenaren en kritisch gevolgd door de Tweede en Eerste Kamer. Veel discussie die technisch zijn (zoals de stikstofdiscussie) worden dan ook technisch opgelost en niet politiek. Zaken die politiek zijn (steunen we Oekraïne of hoeveel vluchtelingen laten we binnen?) liggen bij de politiek. Als die een keuze hebben gemaakt, kunnen de ministers en ambtenaren het uitvoeren. Vergelijk het met een bedrijf dat vanuit een bepaalde visie en missie een strategie formuleren. De strategie wordt uitgevoerd door het management en kan door de weerbarstige praktijk nog een beetje worden beïnvloed. Maar het doel is duidelijk en de missie en visie staan als een huis.
Ik ben bang dat het niet zo simpel is. D66 had bij de kabinetsformatie gekozen voor twee vaklui, Ernst Kuipers (een dokter op gezondheidszorg) en Robbert Dijkgraaf (een wetenschapper op onderwijs). Dat vond ik heel goed van D66. In de praktijk zijn deze mannen echter niet zo goed uit de verf gekomen als ik had gehoopt. Waarschijnlijk omdat ze de politieke kneepjes van het vak niet beheersten. Voor Kaag geldt precies het tegenovergestelde: politiek geslepen en ondeskundig op financiën. Gezien de boekhouding van Nederland ook geen gelukkige combinatie.
Eind november hebben we weer verkiezingen en het zo mooi zijn als er weer wat nuchterheid in de regering en Tweede Kamer komt. Zowel op links als rechts is dat nu ver te zoeken. We doen daar ook zelf aan mee: genuanceerde linkse mensen verliezen stemmen. Degenen die overal tegenaan schoppen en extreme maatregelen voorstellen krijgen de meeste stemmen. Op rechts zie je ook dat de grootste schreeuwers de aandacht krijgen en de stemmen trekken. Volgens mij zijn de meeste Nederlanders van het politieke midden maar wordt dat ondergesneeuwd.
Ondertussen blijven we in deze vakantietijd maar gewoon ons werk doen. Na de vakantie barst de storm los (of de extreme droogte die voorspeld werd).