Steeds moeilijker voor jonge Vlaamse boeren om in de sector te stappen
De meeste bedrijfsoverdrachten in de landbouw gebeuren binnen de familie. Daar knelt volgens de Groene Kring het schoentje. Maar liefst 88 procent van de landbouwers die ouder zijn dan 50 jaar, hebben geen opvolger. Anderzijds zijn er jongeren die willen beginnen met boeren, maar binnen hun familie geen mogelijkheid hebben om een bedrijf over te nemen. Groene Kring wil die twee groepen nu samenbrengen en koppelen volgens hun noden en wensen.
Persoonlijk traject
Overnemers en overlaters zullen zich vanaf oktober kunnen aanmelden via het project Landmobiliteit, dat ook gesteund wordt door de Vlaamse overheid. Aan de hand van een persoonlijk traject wordt er dan gekeken welke bedrijfsoverdrachten mogelijk zijn. „Omdat zo’n bedrijfsovername een grote impact heeft op het leven van zowel de overnemer als overlater, wordt er niet over één nacht ijs gegaan”, zegt Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van De Groene Kring. „Zowel het begeleidings-, het koppel-, als het natraject verlopen volledig op het tempo van de deelnemers.”
Grote uitdaging
De generatiewissel is volgens de Groene Kring een grote uitdaging in de land- en tuinbouw. „Met dit project willen we ervoor zorgen dat meer jongeren kunnen instappen in deze mooie sector”, zegt Pieter Coopmans, die het project Landmobiliteit begeleidt. „Daarbij gaan we stap-voor-stap te werk. Goede begeleiding en ondersteuning bij het matchen staan voorop. We willen overnames die werken voor overnemer en overlater.”
Robuust
Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt om het project robuust op te zetten. De échte start van het project, waarbij overnemers en overlaters zich kunnen aanmelden, staat dit najaar gepland. Dat wil niet zeggen dat geïnteresseerden nu nog niets kan doen. De Groene Kring e is nu al op zoek naar interessante cases, ideeën, reacties of organisaties die graag mee willen denken in het proces.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Groene Kring
Bron: Groene Kring