Eerste getuigschriften training Pluimveehouderij uitgereikt
Nieuwe lichting pluimvee professionals aan de slag
De 24-jarige Lisan startte als weekendhulp op een legpluimveebedrijf van Frank Rooijakkers en werkt nu op het vermeerderingsbedrijf. Oorspronkelijk volgde ze een opleiding facilitaire dienstverlening. „Ik vind werken met en tussen de kippen heel erg leuk. Bij de vermeerderingsdieren komt meer kijken dan bij de leghennen. Het was heel interessant om meer te leren over de achtergronden, de ketens en de praktijkbedrijven te bezoeken. Daar heb ik in mijn dagelijks werk zeker profijt van.”
Divers pluimage
„Het was een divers gezelschap; van accountmanager tot medewerker op een pluimveebedrijf. De training is goed bevallen en biedt mensen kans om zich verder te ontwikkelen op pluimveegebied”, zegt Theo Poels, docent veehouderij aan Yuverta in Horst. Tijdens een excursie naar Hotraco zijn de getuigschriften uitgereikt. Theo Poels ontwikkelde samen met Frank Rooijakkers de training waarbij hybride docenten en gastsprekers uit het bedrijfsleven ingezet werden. Een co-creatie van onderwijs en bedrijfsleven. De training bestond uit 10 dagdelen van 3 uur.
„De pluimveetraining was goed. Een goede basiscursus waarbij alle facetten van de pluimveewereld aan bod komen. Ook vond iedere cursusdag plaats bij een bedrijf binnen of gelieerd aan de sector zodat we veel praktijkverhalen gehoord hebben en veel hebben kunnen zien. Absoluut een aantrekkelijk cursus voor mensen die beginnen in de pluimveesector en nog weinig ervaring hebben”, zegt John Loeffen, accountmanager bij Voergroep Zuid, die ook de pluimveetraining volgde.
BBL pluimvee diploma’s
Ook ontvingen de BBL pluimvee studenten afgelopen week hun diploma. „Ook een mooie gemengde groep, vooral jongeren, die de BBL opleiding pluimvee met positief resultaat hebben afgesloten”, zegt Theo Poels. BBL is de Beroeps Begeleidende Leerweg, een leervorm binnen het MBO waarbij je 1 dag per week naar school gaat en 4 dagen ervaring opdoet om te werken.
Subsidie
Het trainingstraject sluit aan bij de vergoedingenlijst Colland. „Als werkgever kun je subsidie aanvragen, voor zowel de korte training als BBL studenten. Onder aan de streep kost je het weinig en ik ben ervan overtuigd je de investering in geld dubbel en dwars terugverdient door betere resultaten, motivatie en behoud van personeel. Ook voor jongens of meiden die thuis op het pluimveebedrijf aan de slag gaan bieden beide opleidingen mogelijkheden tot kennisontwikkeling en, zeker niet minder belangrijk, vergroten van je netwerk”, aldus Frank Rooijakkers.