Mijten: waar zitten ze?
Video: ‘Kijk eens onder het aanvliegrooster’
In een serie vlogs neemt Miranda u mee de stal in. In de videoreeks ziet u deze vervelende parasieten op minder gangbare plekken zoals onder het aanvliegrooster.
„Door de plekken waar vogelmijt zich verstopt, te delen worden pluimveehouders hopelijk getriggerd om daar eens te kijken. Pluimveehouders weten over het algemeen zelf goed waar de vogelmijten zitten maar wellicht krijgen ze door onze vlogs tips. Hoe eerder je vogelmijten ontdekt, hoe sneller je in kunt grijpen waardoor ze minder schade toe kunnen brengen”, zegt Miranda Smits.
Check vaker
Controleer regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week, zeker met warm weer, favoriete plekken van de vogelmijten zoals de verstopplekken in de buurt van de zitstokken die aan het systeem zitten, staanders van het systeem en de plek waar kunststof roosters inhaken op de dragers. ‘s Nachts zijn de vogelmijten actief, loop dus ook ‘s nachts eens de stal in en kijk of u dan vogelmijten ziet. Til een paar roosters op en kijk of er mijten of eitjes aanwezig zijn. „Vogelmijten verstoppen zich graag. Wat je ziet is vaak het topje van de ijsberg. Kijk goed naar het gedrag van de kippen. Een dalend diergewicht, bleke kammen, veel of ineens veel buitennesteieren, veranderend verenkleed of hogere voeropname zijn indicatoren van een oplopende vogelmijtdruk en een toenemend aantal dieren dat op de vloer overnacht is een indicatie dat er te vogelmijten in het systeem aanwezig zijn”, zegt Miranda.
MSD Animal Health heeft een aantal vlogs gemaakt waarin Miranda plekken laat zien waar de vogelmijt zich verstopt. „Gewoon als bewustwording. Ik kom wel eens bij pluimveehouders die zeker weten dat ze geen vogelmijt hebben. Kijk ik dan op enkele minder gangbare plekken en dan vind ik vaak toch nog mijten.”
Miranda Smits helpt pluimveehouders graag de verstopplekken te vinden en indien nodig actie te ondernemen. Volg deze site voor de volgende vlogs met elke keer verrassende verstopplekken van vogelmijten.
Kosteloze mijteninspectie
Wil u een kosteloze mijteninspectie, informatie over mijtenaanpak op uw bedrijf of een plan van aanpak op maat? Neem contact op met Miranda. Zij weet precies waar mijten zich bevinden en loopt graag, als dat is toegestaan, een rond door uw stal om ze op te sporen. Een inspectie op afstand via videobellen is ook mogelijk.
Heeft u al mijten gevonden en wilt u behandelingstips of preventieadvies? Neem dan ook contact op met Miranda Smits.
Pluimveespecialist Miranda Smits denkt graag mee. Bel of app Miranda via +31 (0)6 – 83 07 80 57 of stuur een mailtje.
Beeld: MSD Animal Health
Bron: MSD Animal Health