Ei-plus aanpak in de praktijk
We begonnen hiermee tijdens de ronde. Hierbij keken we met welke aanpassingen nog betere resultaten behaald konden worden.
Einde ronde
Uit de analyse tijdens de ronde bleek dat de uitval te hoog was. Daarom hebben wij op het einde van de ronde de verschillende facetten van de Ei-plus aanpak in beeld gebracht.
1. Lichtregime: AR beschikt over een speciale lichtspectrummeter. Hiermee zijn de verschillende lichtlijnen doorgemeten. Het licht onder het systeem was goed, maar bij de meting aan de hoofdverlichting bleek dat de CCT-waarde (maat voor warm of koud licht) te hoog was: er was te veel koud licht. De hoogfrequente tl-buizen zijn vervolgens aan het einde van de ronde vervangen door exemplaren met warm wit licht.
2. Stalklimaat: Na overleg met de installateur zijn alle instellingen van de warmtewisselaar nagekeken en geoptimaliseerd.
3. Drinkwater: Tijdens de ronde bleek bij de controle van het watersysteem dat het water op het oog licht verontreinigd was. Door op het juiste moment de waterleiding te reinigen en door te spoelen kon dit voorkomen worden. Uit een aanvullende chemische analyse van het water bleek dat de waterkwaliteit wel goed was.
Nieuwe ronde
Op basis van de analyse aan het einde van de ronde zijn een aantal maatregelen doorgevoerd bij de nieuwe ronde.
1. Startvoer: Voordat de hennen zijn opgezet is er met de leverancier van de opfokhennen overlegd over de opstart. Hieruit volgde de keuze voor opfokvoer en startvoer van de Uniekreeks, aangevuld met vismeel en probiotica.
2. Voermanagement: De voertijden zijn aangepast zodat de voerbak eenmaal per dag leegkomt. Daarna is een blok gemaakt met twee voerbeurten omdat de vijzel het voersysteem anders niet vol kan houden. Op deze manier krijgen alle hennen voldoende voer binnen.
3. Hengewicht: Om te voorkomen dat de witte hennen te snel in productie komen, wat kan leiden tot uitval aan het einde van de ronde, is er pas met licht en lichtintensiteit gestimuleerd toen de hennen voldoende gewicht hadden (1.400 gram).
4. Lichtregime: De nieuwe tl-buizen zijn afgesteld zodat deze aansluiten op de lichthoeveelheid uit de opfok.
5. Stalklimaat: De instellingen van de ventilatie en de koeling zijn afgestemd op het nieuwe koppel en het jaargetijde.
6. Drinkwater: Open water is aanwezig.
7. Toepassen verwerkt dierlijk eiwit: De nieuwe koppel heeft vanaf 40 weken voer gehad met dierlijk eiwit, wat goed verteerbaar is. Dit heeft positief bijgedragen aan de lagere uitval, een beter verenpak en een betere persistentie van het legpercentage.
En dit levert het op
De resultaten op 90 weken laten zien dat de uitval meer dan gehalveerd is en dat de witte hennen op 64 weken een legpercentage hoger dan 90% hadden. Dit resulteerde in 449,5 eieren poh op 90 weken, wat een plus van 19,9 eieren poh betekende. Familie Van Leeuwen is tevreden over de aanpak waarbij met goede opfok, goed voer en optimaal management deze resultaten zijn bereikt.
De Ei-plus aanpak van AR
Onze Ei-plus aanpak bestaat uit drie componenten. Aan de basis staat ons Zuiver Voer, en in het bijzonder Structomix. Hierin passen we onder andere verwerkt dierlijk eiwit toe. Daarnaast ondersteunen wij de pluimveehouder met specialistisch advies over het management. Door de resultaten te analyseren kijken wij wat er goed gaat en wat er beter kan. Kortom: met de Ei-plus aanpak levert AR naast voeding de benodigde kennis en tools om het management in de stal te optimaliseren en de hennen maximaal te laten presteren.
Wilt u meer informatie over onze Ei-plus aanpak?
Of bent u benieuwd wat onze Ei-plus aanpak voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met uw pluimveespecialist of met Henno van den Bruinhorst, 06-55334277.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de ervaringen na één jaar verwerkt dierlijk eiwit in pluimveevoeders?