Winning team in Brabant succesvol met Dekalb White-kippen
‘Nauwelijks uitval, meer eieren en lagere footprint’
Devo-ei is een familiebedrijf, dat sinds 2011 onder leiding staat van José van Gog-van Deursen. Dat jaar neemt ze het over van haar ouders (Mart van Deursen en Jaan van Deursen-Vogels, vandaar de naam Devo), bij wie ze dan al een aantal jaren in de leer is.
‘Ik heb op advies van mijn vader even een andere baan gehad omdat de toekomst in de pluimvee in die fase niet zo florissant leek, maar al snel concludeerde ik dat ik de volgende generatie wilde worden.’
Van Gog-van Deursen draait de onderneming in haar eentje. ‘Mijn man heeft een baan als heftruckmonteur. Zonder medewerkers kan ik volledig mijn eigen gang gaan en ben ik zelf verantwoordelijk voor wat wel lukt en wat niet. Mijn vader helpt me nog dagelijks, en mijn man en onze drie kinderen zijn beschikbaar op drukke momenten.’
Recurrent testbedrijf
Zo’n druk moment is bijvoorbeeld de komst van de nieuwe kippen: 18.000 Dekalb White-hennen, geleverd door Het Anker als ze zo’n zestien of zeventien weken oud zijn. Van Gog-van Deursen komt in contact met de Ochtense onderneming als ze na de overname van Devo-ei kiest voor een toekomst als recurrent testbedrijf.
‘Die kippen kwamen van Het Anker’, vertelt de ondernemer. ‘Mijn ouders hadden kooisystemen en ik zag mogelijkheden als testbedrijf. Totdat de wetgeving veranderde en ik niet kon voldoen aan de voorwaarde voor koloniehuisvesting. Ik had op dat moment 30.000 kippen en een vergunning voor een nieuwe stal met een capaciteit voor het dubbele aantal.’
Keuze voor biologisch
Doorgaan met het kooisysteem is in de ogen van Van Gog-van Deursen geen optie en dus is het volgens haar kiezen tussen stoppen of verdergaan als biologisch pluimveehouder. Ze gaat voor het laatste. ‘Ik heb uitgerekend wat ik nodig zou hebben om financieel rond te kunnen komen. Omdat mijn man werkt, kon ik uitkomen met 18.000 kippen.’
Er komt een nieuwe stal en dankzij een ruil met de buurman komt ze aan de 7,2 hectare die ze nodig heeft voor biologische kippen. ‘Ik heb informatie ingewonnen, onderzoeken gedaan en gesproken met collega’s, en daaruit kwam de Dekalb White als beste kip naar voren. Daardoor bleef ik samenwerken met Het Anker, al werd dat natuurlijk wel een andere manier.’
Van Gog-van Deursen is zeer enthousiast over haar hennen. ‘Al was biologisch werken in het begin wel even wennen’, verklapt ze. ‘Ik mag beduidend minder. Mijn vader riep meteen of ik wel wist waaraan ik begon. Hij heeft een tijdje achtduizend scharrelkippen gehouden en had tien procent grondeieren.
Zelf heeft ze daar hooguit kort na de komst van een nieuw koppel wat last van. ‘Stiekem vroeg ik me dan wel eens af of het goed zou komen, maar dat blijkt steeds weer het geval. Voorheen was ik de manager van mijn bedrijf, nu zijn mijn kippen dat. Dat vraagt soms wat flexibiliteit, maar ze geven uitstekend leiding.’
Vijfhonderd eieren per kip
Inmiddels is ze in Deurne toe aan het vierde koppel. Haar ambitie: vijfhonderd eieren per kip. ‘Dan zijn ze ongeveer honderd weken oud. Liever een iets lagere piek met leggen en een langere persistentie van boven de negentig procent, maar dan wel de vijfhonderd halen, zo sta ik erin. Overigens behaalde ik met één van de vorige koppels de vijfhonderd eieren al met ruim 97 weken. Die prestatie heeft een mooie plek aan de gevel van de stal.’
Van Gog-van Deursen merkt dat de kwaliteit van de kippen verbetert. ‘De 95 weken worden steeds gemakkelijker gehaald. Mijn eerste koppel presteerde zestig weken boven de 90 procent en dat is met de nieuwe koppels alleen maar toegenomen. Het derde koppel haalde al de zeventig weken.’
Volgens haar zijn de goede prestaties het resultaat van heel goede kippen én heel goed zorgen voor die kippen. ‘Ze hebben minder voer nodig om - meer - eieren te leggen. Ik ben heel alert op het gedrag. Als er iets mis is, dan heb ik direct contact met de dierenarts en de voorlichter. De hennen krijgen een natuurlijk antiwormmiddel en ik leg oregano onder het voer als ze onvoldoende eten. Ik heb nauwelijks uitvallers.’
Duurzaam
Haar keuze voor biologisch zorgt ook voor een duurzamere onderneming. Van Gog-van Deursen daarover: ‘Ik heb minder kippen nodig om toch een goede boterham te kunnen verdienen. Daardoor is er minder vrachtverkeer en omdat ik ook minder voer gebruik, is de CO2-footprint lager. Bovendien heb ik 254 zonnepanelen laten installeren op het dak van de stal en gebruik ik minder bestrijdingsmiddelen vanwege het Q perch-systeem.’
De eieren van de 18.000 dames worden opgehaald (en afgezet) door Kwetters en zijn (ook nog eens) voorzien van tal van keurmerken. ‘We zijn IKB-, SKAL- en KAT-gecertificeerd, hebben het Planet Proof-label en voldoen aan het Duitse Ohne Küken Toten (OKT). Het Anker en ik vormen een winning team en dat moet je niet uit elkaar halen.’
Tekst: Rik Leonards
Foto’s: Rik Leonards