Pluimveesector gaat verduurzamingsagenda vernieuwen
De huidige Uitvoeringsagenda van de pluimveesector dateert uit 2019. Daarin zijn in samenwerking met Ministeries en NGO’s de ambities en acties opgenomen voor verduurzaming van de sector voor de periode tot en met 2025 en streefbeelden richting 2030. De pluimveesector wil dit nu doortrekken richting 2040.
De pluimveesector vindt dat er aan de sectortafel pluimvee van het Landbouwakkoord goede dingen zijn gedaan om vorm te geven aan het toekomstbeeld van de sector. Op een aantal terreinen zoals innovaties, doelsturing en vergunningverlening zijn nieuwe ideeën ontwikkeld. Deze kunnen helpen om pluimveehouders perspectief te bieden. Dat moet niet voor niets geweest zijn. De in Avined verenigde pluimveeorganisaties gaan daarom de komende maanden bekijken hoe een vervolg kan worden gegeven aan de resultaten van de sectortafel. Het is de bedoeling om deze onderdelen te combineren met de al ingeslagen weg van de verduurzamingsagenda van de pluimveesector. Dat zal gedaan worden in afstemming met andere sectororganisaties én de overheid.
Gelijkwaardige faciliteiten
De sector wil deze punten graag inbrengen bij de minister als nagedacht wordt over het toekomstbeeld. Daarnaast zijn aan de sectortafel randvoorwaarden benoemd, waarvan er een aantal op het bordje van de overheid liggen. De realisatie van die randvoorwaarden is mede bepalend voor de mate waarin de ambities van de sector kunnen worden gerealiseerd. Het is daarbij van belang dat de overheid zorgt voor gelijkwaardige faciliteiten voor de verschillende transitiepaden (extensiveren, verplaatsen, innoveren, stoppen), met een juridisch houdbaar stelsel.
De sector streeft ernaar om voor het einde van het jaar een nieuwe versie van de Uitvoeringsagenda te hebben. Een 'Uitvoeringsagenda verduurzaming pluimveesector - versie 2.0' gericht op 2040.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Guus Visser
Bron: Avined