Verzet tegen snel afbouwen kooihuisvesting in Australië: 'Kost pluimveebedrijven de kop'
De Australische supermarktketens Coles en Woolworths kondigden tien jaar geleden al aan dat ze in 2025 zouden stoppen met de verkoop van kooi-eieren. Sindsdien zijn beide supermarkten samen met de betrokken bedrijven bezig de verkoop van deze eieren geleidelijk af te bouwen. Ook andere retailers en ondernemingen in de horeca willen af van kooi-eieren, meldt het platform Food&Agribusiness.
Op dit moment zijn kooi-eieren nog altijd goed voor de helft van de productie in Australië. Er is echter veel druk van dierenrechtenactivisten tegen de productie van kooi-eieren. Daarnaast hechten steeds meer consumenten belang aan een beter dierenwelzijn.
Pluimveehouders willen tien jaar uitstel
Uit een onafhankelijk onderzoek naar het welzijn van pluimvee kwam naar voren dat het wenselijk zou zijn om de verkoop van kooi-eieren vanaf 2036 te stoppen in Australië. De regeringen van de verschillende staten kunnen dit verplichten. Pluimveehouders maken zich daar echter ernstige zorgen over. De organisatie Egg Farmers of Australia wil een uitstel tot 2046.
„Dit zal een flinke impact hebben op het levensonderhoud van de huidige leghennenhouders die kooi-eieren produceren. Zij zullen zeker compensatie eisen van de regering in hun staat als de betrokken minister van Landbouw de aanbevelingen uit het onderzoek goedkeurt”, zegt directeur Melinda Hashimoto van Egg Farmers of Australia tegenover Food&Agribusiness.
Fikse prijsstijgingen
Tegenwerking van de pluimveesector zou de supermarkten van Woolworths en Coles niet goed uitkomen. Er zijn in de laatste anderhalf jaar regelmatig tekorten van eieren geweest. De prijs van scharreleieren liep voor sommige merken op tot 5,50 euro per dozijn. Prijsstijgingen van eieren hebben te maken met het feit dat de kosten van voer fors zijn gestegen. Bovendien was er sprake van de uitbraak van ziekten in andere landen waardoor de export toenam, en overstromingen in eigen land.
Ook blijft de vraag naar kooi-eieren in Australië groot. Volgens woordvoerder Darren Latten van Commercial Egg Farmers of South Australia and Tasmania zijn veel consumenten op zoek naar de laagste kosten, omdat ze minder hebben uit te geven. „Kooi-eieren zijn vaak goedkoop, omdat ze minder kosten om te produceren.”
Latten onderstreept dat de prijs van tarwe in de afgelopen twee jaar steeg van 245 naar 460 euro per ton. „We hebben te maken met een rollercoaster”, benadrukt hij aan Food&Agribusiness. „Pluimveehouders zijn niet klaar voor het uitfaseren van kooi-eieren. Zo’n stap zal nog grotere tekorten opleveren op de schappen van supermarkten.”
Meer tijd nodig
Volgens eigenaar Colin Ford van Albany Farm Fresh Eggs, een bedrijf dat vrije-uitloopeieren produceert, zal een verplichte uitfasering van kooi-eieren ertoe leiden dat veel pluimveehouders stoppen met hun bedrijf, meldt hij aan Food&Agribusiness. „Ze zijn uitsluitend gericht op intensieve pluimveeproductie. De productie van scharrel-, of vrije-uitloopeieren is volledig onbekend terrein voor ze.”
Bede Burke, voorzitter van Egg Farmers of Australia, vindt dat pluimveehouders om al deze redenen meer tijd moeten krijgen om de productie van kooi-eieren af te bouwen. „Zoals het nu dreigt te verlopen, zijn we veel te vroeg met het afschaffen van kooi-eieren”, meent hij. „Dit zal een groot aantal familiebedrijven ruïneren”, stelt hij.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman
Bron: Food&Agribusiness