Ministerie gaat RAV-factor volièrestal aanpassen
In oktober 2020 werd al gemeld dat de emissiefactoren voor volières te laag zijn vastgesteld. Het kabinet heeft toen aan de Wageningen Universiteit de opdracht gegeven om meetonderzoek te doen. Door corona en de vogelgriep was het tot nu toe nog niet mogelijk om te starten hiermee. Omdat de maatregelen rondom vogelgriep recent zijn opgeheven kan het onderzoek nu wel starten, mits er voldoende pluimveebedrijven worden gevonden die mee willen doen. De uitvoering inclusief de voorbereiding en rapportage heeft een looptijd van twee jaar.
Het kabinet vindt het onwenselijk om de komende periode nog gebruik te maken van te laag vastgestelde emissiefactoren. Daarom heeft de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat advies aan WUR gevraagd voor de mate van tijdelijke verhoging van de emissiefactoren.
Factor 3 hoger
Metingen blijken schaars, daarom kan slechts indicatief de mate van onderschatting van de huidige ammoniakemissiefactoren worden aangegeven. Op basis van het recente rapport van de WUR kan er van uitgegaan worden dat de daadwerkelijke ammoniakemissies uit volièrestallen een factor 3 hoger liggen dan de huidige emissiefactoren weergeven.
Deze aanpassing ovor de emissiefactor betekent dat er voor pluimveehouders een andere staltechniek moeten toepassen die meer ammoniak reduceert. 'Een voor de hand liggende optie is om voor het type volièrestal met de laagste emissiefactor te kiezen, in combinatie met een strooiselschuif. Bij die combinatie voldoet de nieuwe of verbouwde stal aan de emissiegrenswaarde voor ammoniak uit het Besluit emissiearme huisvesting (Behv)', schrijft Adema.
Bestaande stallen
Bestaande volièrestallen houden de emissiefactor die is toegekend. Hiermee wil het Rijk voorkomen dat een bedrijf in overtreding komt van de emissiegrenswaarden uit het Behv. De wijziging van de emissiefactor wordt, via een ontwerp ontwerp van de ministeriële regeling met deze wijziging wordt zoals gebruikelijk voor openbare consultatie voorgelegd.
Gevolgen andere emissiearme stallen
De emissiefactoren van emissiearme varkens- en pluimveestallen worden na de tegenvallende resultaten uit dit onderzoek nu nog niet aangepast. In overleg met de sector, fabrikanten en toezichthouders zal het ministerie kijken wat mogelijk is om de prestaties van de betreffende technieken te verbeteren. Voor technieken die in de praktijk niet beter gaan presteren wordt vervolgens het reële rendement als emissiefactor vastgesteld. De staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat zal de Kamer voor het einde van het jaar informeren over de voortgang.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer