Amerikaans universiteit werkt aan langdurig influenza vaccin voor varkens en pluimvee
De Universiteit van Nebraska-Lincoln werkt aan een vaccin dat langdurig werkt tegen verschillende influenzavirussen. In eerste instantie richtte het onderzoek zich op zo’n vaccin voor humane toepassingen. Maar dat blijkt moeilijker dan vooraf gedacht. Nu wordt ingezet op een vaccin dat niet alleen varkens, maar ook pluimvee langdurig tegen verschillende influenzavirussen kan beschermen. Proeven bij varkens tonen inmiddels aan dat ze zes maanden na de prik met een experimenteel vaccin, nog steeds beschermd waren tegen verschillende influenzavirussen. Biggen gevaccineerd met een op de markt toegelaten commercieel vaccin, waren tijdens het onderzoek slechts twee tot drie maanden beschermd tegen het virus.
Hele productielevensduur
„Dat zou kunnen betekenen dat een enkele dosis van dit vaccin varkens gedurende hun hele productielevensduur zou kunnen beschermen”, aldus Eric Weaver. Hij is directeur van het Nebraska Center for Virology aan de Universiteit van Nebraska-Lincoln.
Humane toepassing
Het testen op varkens vloeit voort uit onderzoek naar een vaccins voor humane toepassing. Varkens blijken daarvoor beter geschikt dan muizen. Immers varkens zijn gevoelig voor zowel menselijke, vogelgriep- en varkensspecifieke influenzavirussen.
Pluimvee
Dezelfde technologie achter het universele vaccin voor varkens zou ook kunnen worden toegepast op andere diersoorten, waaronder pluimvee, stelt Weaver. Een mogelijke beer op de weg wat betreft het toekomstig gebruik in de pluimveesector vormt momenteel nog de kostprijs. Met een gemiddelde kostprijs van meer dan een dollar per dosis is het volgens Weaver onwaarschijnlijk dat een universeel vaccin voor pluimvee kosteneffectief zou zijn. Weaver: „Verdere innovatie is nodig om de kostprijs te verlagen tot een concurrerende prijs voor het pluimvee.”
Vijf tot tien jaar
Volgens Weaver duurt het sowieso nog enige tijd voordat een universeel vaccin beschikbaar zal zijn voor welke diersoort dan ook. Weaver gaat nu op zoek naar commerciële partijen om vervolgens in de komende drie tot vijf jaar te starten met klinische proeven. Dan zou het vaccin over vijf tot tien jaar op de markt kunnen komen. Tot nu toe financierde het Amerikaanse ministerie van Landbouw groten delen van het onderzoek.