Adema wil ophokplicht pas afschalen na nieuw oordeel deskundigengroep dierziekten
Adema vindt regionaal opheffen ophokplicht nog te risicovol
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/07/68/078/3_mg_2501.-detail.jpg)
Dat zegt woordvoerder Judith van Kessel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zij is woordvoerder van minister Adema op gebied van diergezondheid.
Belangenbehartigers LTO/NOP en NVP pleiten al enkele weken voor het regionaal opheffen van de ophokplicht. „Het is niet meer uit te leggen dat overal in Europa de kippen naar buiten mogen, maar wij blijven vasthouden aan de landelijke ophokplicht. Ondanks herhaaldelijk aandringen bij de minister is er nog steeds geen beweging bij LNV”, zegt Jacco Wisserhof, voorzitter van de kring leghennenhouders van LTO/NOP.
De kring leghennenhouders van LTO/NOP vindt het onbegrijpelijk dat er nog steeds een landelijke ophokplicht voor pluimvee geldt. De laatste vogelgriepuitbraak bij een pluimveebedrijf in Nederland dateert namelijk al van 26 januari, toen een besmetting op een eendenbedrijf werd vastgesteld. Nadien is alleen nog bij een hobbyhouder vogelgriep geconstateerd. Dat was op 13 februari. En toch moeten alle kippen nog binnen blijven.
Vrije uitloop eieren
LTO/NOP pleit al een hele tijd voor regionaal opheffen van de ophokplicht. Daardoor zouden er weer vrije uitloop eieren beschikbaar komen. Het niet beschikbaar zijn van vrije uitloop eieren heeft ook op langere termijn grote consequenties in de handel omdat afnemers afspraken willen maken met leveranciers die alle soorten eieren kunnen leveren. Door de aanhoudende ophokplicht kan de Nederlandse sector nog steeds geen vrije uitloop eieren leveren. Daardoor zijn de pluimveehouders die in deze maatschappelijk gewenste vorm van kippen houden geïnvesteerd hebben, de dupe, volgens LTO/NOP.
De LNV-woordvoerder begrijpt dat de pluimveesector snakt na het opheffen van de ophokplicht. „De minister zal en wil ook graag perspectief bieden als dat kan en vraagt de deskundigengroep dierziekten elke drie tot vier weken om een risicobeoordeling. Op basis van die risicobeoordeling wordt besloten of het verantwoord is bepaalde maatregelen, zoals de ophok- en afschermplicht, te versoepelen. Of dat kan, is afhankelijk van de actuele situatie.”
Versoepeling ophokplicht
„Elke lidstaat maakt daarin een eigen afweging omdat de lokale omstandigheden van invloed zijn op de risico's. Zo is Nederland heel waterrijk en hebben we veel wilde watervogels. De minister heeft recent een risicobeoordeling van de deskundigen ontvangen en stuurt die een dezer dagen naar de Tweede Kamer met zijn besluit over de ophokplicht. We blijven de situatie sowieso nauwgezet volgen. Het kan heel goed dat dit over een paar weken verandert.”