Strategische samenwerking broederijen van Hulst en Lagerwey
Van Hulst sluit broederij in Veldhoven en gaat samenwerken met Lagerwey
Dat maakt Van Hulst vrijdag 16 juni bekend. „Deze samenwerking is tot stand gekomen in de aanloop naar de sluiting van de broedlocatie van kuikenbroederij van Hulst in Veldhoven eind 2023 en het optimaliseren van de productiviteit van broederij Lagerwey”, vertelt directeur Jan Minten van Van Hulst. De nieuw te vormen entiteit zal intensief samenwerken met Belgabroed, de huidige zusterorganisatie van Van Hulst.
Continuïteit
Een lokale verankering in de Nederlandse en Duitse markt is volgens Minten van cruciaal belang voor de klanten, vermeerderaars en ketenpartners van beide partijen. Door de krimp in de markt als gevolg van het Nederlandse vergunningenbeleid en de omschakeling naar een lagere bezettingsdichtheid voor vleeskuikens, is het voor van Hulst niet realistisch een compleet nieuwe broederij te bouwen in Nederland.
Daarom is van Hulst op zoek gegaan naar een strategische partner om de continuïteit verder te borgen in Nederland. Met de strategische samenwerking, die moet leiden tot een joint venture, verwachten beide organisaties een nog meer waardevolle en professionele ketenpartner te zijn die bijdraagt aan de continuïteit van de gehele productieketen.
Organisatie en klantbediening
Voor klanten, vermeerderaars, slachterijen, voerleveranciers en dierenartsen blijven de vertrouwde aanspreekpunten van Van Hulst en Lagerwey behouden. De teams van beide broederijen (vertegenwoordigers, planning, chauffeurs) zullen intensief samenwerken om de klanten op dezelfde wijze te blijven voorzien van kwaliteitskuikens en de beste service zoals iedereen dit gewend is.
Voor wat betreft opfok en vermeerdering zal het vertrouwde team van Belgabroed de begeleiding verzorgen voor de opfok- en vermeerderingsdieren. Zowel directeur Jan Minten van Van Hulst als directeur Symen van der Velde van Lagerwey blijven als verantwoordelijken betrokken bij deze strategische samenwerking.
Focus op productkwaliteit
De strategische samenwerking is volgens beide broederijen positief voor zowel klanten, vermeerderaars en ketenpartners. De bezetting van de broederijen van Lagerwey en Belgabroed wordt verder geoptimaliseerd en tevens wordt er versneld geïnvesteerd in in-ovo vaccinatie om invulling te geven aan de sterke vraag naar deze preciezere vorm van vaccineren.
Het bundelen van de kennis die beide bedrijven vergaard hebben in opfok-vleeskuikenouderdieren, vermeerdering en het broeden van kuikens zal leiden tot een verdere verbetering van de kuikenkwaliteit. „De nieuwe organisatie mag blijven rekenen op de kennis en kunde van Belgabroed als leverancier van kwalitatief hoogwaardige opfokhennen die de basis vormen om de kwaliteit te borgen voor de productie van Lagerwey en van Hulst. De moderne productielocatie van Lagerwey in Lunteren staat garant voor de hoge kwaliteitstandaard die beide ondernemingen nastreven", vertelt Minten.
Lagerwey zet al jaren in op vroege voeding met PlusCare. Door nu ook NestBorn aan te bieden zal door klanten ook de keuze gemaakt kunnen worden voor ‘uitkomen in de stal’.
Samenwerken en efficiëntie in de keten
Lagerwey en van Hulst vinden de samenwerking een zeer belangrijke stap voor de consolidatie van de broederijsector om de als maar stijgende productiekosten te beheersen. Een betere benuttingsgraad van de broederijcapaciteit is hierbij cruciaal. Tevens zal een optimalisatie van de planning van broedeieren en eendagskuikens op termijn leiden tot meer efficiëntie in transport en een betere benutting van de broedeieren over de diverse rassen heen. Dit is ook één van de grote uitdagingen bij de omschakeling naar langzaam groeiende rassen voor het 1 ster Beter Leven keurmerk, het European Chicken Commitment (ECC) en biologische vleeskuikens.
„Deze stap past perfect in de ontwikkeling in de sector en de strategie van Lagerwey: meer kennis, een breed antwoord op early feeding en optimalisatie binnen de keten”, zegt Symen van der Velde, vestigingsmanager van Lagerwey. Hierop vult Jan Minten aan: „Met deze stap hebben we een duurzame oplossing voor het capaciteitsvraagstuk van Van Hulst en zorgen we voor continuïteit voor onze ketenpartners in de voorschakels van de vleeskuikenhouderij.” De samenwerking leidt tot een eenduidigere merkenstrategie in Nederland, waarbij ook de klanten van Belgabroed en Vervaeke-Belavi beleverd zullen worden door de joint venture met behoud van hun vertrouwde contactpersonen.
Voor de werknemers wiens taak in de locatie Veldhoven vervalt, wordt gezocht naar een oplossing bij de zusterbedrijven van beide organisaties en collega-broederijen of wordt een goede regeling getroffen, zoals past bij het familiale karakter van Van Hulst.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Kuikenbroederij van Hulst
Bron: Kuikenbroederij van Hulst