'Kijk ook naar de fiscale consequenties opkoopregeling'
NVP: Maak niet ondoordacht gebruik van rekentool opkoopregeling
Vandaag, maandag 12 juni, maakte de regering twee nieuwe opkoopregelingen openbaar, de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties LBV en de LBV+. Beide regelingen zijn gericht op het onomkeerbaar uit de markt nemen van productiecapaciteit (stallen en inventaris) en productierechten (pluimveerechten). De overheid roept alle veehouders op om via de website www.aanpakpiekbelasting.nl te checken of je in aanmerking komt. Daarvoor is er een rekentool Aerius Check. De NVP waarschuwt voor het gebruik van deze rekentool. „Mogelijk plaatst u zichzelf hiermee onbewust op een lijst, zonder daarvan alle consequenties te (kunnen) overzien. Onteigening is onlangs immers niet uitgesloten door Minister van der Wal”, motiveert NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat.
Ongeveer 10.000 bedrijven vallen naar verwachting binnen de LBV-regeling, waarvan 2.800 ook binnen LBV+, gericht op opkoop van de zogenaamde piekbelasters. De regelingen zijn landelijk en op basis van een drempelwaarde (mol/jaar) berekend. Om mee te kunnen doen aan deze regeling moeten bedrijven de afgelopen vijf jaar onafgebroken gangbaar economisch gebruik hebben uitgeoefend. De bedrijven moeten in het bezit zijn van 80 procent van de productierechten. Deze worden ingenomen, evenals de milieuvergunning. Het bestemmingplan dient gewijzigd te worden. Op de opgekochte bestemming kunnen geen landbouwactiviteiten meer worden uitgeoefend. Ook geldt voor iedere vennoot dat hij/zij geen landbouwactiviteiten binnen de EU meer mag uitoefenen. Feitelijk komt dit neer op een levenslang beroepsverbod. De gebouwen dienen maximaal binnen 28 maanden gesloopt te worden. Zoals het er nu uit ziet, wordt de vergoeding uitgekeerd op basis van de forfaitaire vervangingswaarde (KWIN 2021), gecorrigeerd voor de ouderdom.
De productiecapaciteit wordt tegen 120 procent van de getaxeerde dagwaarde vergoed en de productierechten worden tegen 100 procent van de marktwaarde opgekocht. Grond is uitgesloten van deze regeling. Uitsluitend de productiecapaciteit wordt afgekocht.
975 miljoen euro
De NVP denkt dit al te weten over beide regelingen: Het budget voor de LBV+ (piekbelasters) is 975 miljoen euro. Er zijn geen schotten tussen sectoren. De productiecapaciteit wordt tegen 120 procent van de getaxeerde dagwaarde vergoed. De productierechten worden opgekocht tegen 100 procent van de marktwaarde, welke door de minister wordt bepaald. Ranking vindt plaats op basis van kosteneffectiviteit.
Het budget voor de LBV is 500 miljoen euro; 270 miljoen voor de melkveehouderij, 115 miljoen voor de varkenshouderij en 115 miljoen voor de pluimveehouderij. De productiecapaciteit wordt vergoed tegen 100 procent van de getaxeerde dagwaarde. De productierechten worden opgekocht tegen 100 procent van de marktwaarde, welke door de minister wordt bepaald. De ranking vindt op volgorde van aanmelding plaats.
‘Overweeg fiscale gevolgen’
„Wij vinden het belangrijk dat u zich goed laat informeren. Zeker als het gaat om de mogelijkheden naar uitkoop. Zorg dat uw zaken goed geregeld zijn omtrent het bestemmingsplan. Opdat er na uitkoop nieuwe mogelijkheden ontstaan. Ook de fiscale gevolgen dient u goed te overwegen. Als u uw bedrijf staakt moet u afrekenen met de belastingdienst. Subsidie telt mee als bijdrage aan de winst. Er zijn fiscale mogelijkheden voor herinvestering. Daarom is het van groot belang te weten wat uw mogelijkheden zijn na wijziging van het bestemmingsplan”, zegt NVP-voorzitter Oplaat.
„Omdat regelingen voor extensiveren, verplaatsen en innoveren (stikstofreductie) nog niet duidelijk zijn, kunt u deze zomer sowieso geen volledige afweging maken. Het rijk biedt vooralsnog alleen de opkoopregeling aan”, legt Oplaat uit.
Advies van de NVP
„Door gebruik te maken van het systeem Aerius Check zou het goed mogelijk zijn, dat bedrijven zich hierdoor plaatsen op een lijst waarvan de gevolgen nog niet bekend zijn”, waarschuwt NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat. „Wij adviseren alle bedrijven om rust te bewaren en niet ondoordacht gebruik te maken van invullijsten of rekentools. Verdiep u eerst (samen met uw adviseur) in de opkoopregelingen.”
„Kijk ook naar de fiscale consequenties, want normaliter wordt de opkoopvergoeding opgeteld bij de bedrijfswinst. Bepaal welke stappen u zet, nadat u zich goed heeft verdiept in de regelingen, consequenties en andere opties. Wees daarbij zakelijk en vergelijk de opkoopregelingen met verkoop aan een private partij”, benadrukt Oplaat.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders