NVWA werkt aan tekort aan slachterij-keuringsartsen
Dertien buitenlandse dierenartsen in opleiding als slachterij-keuringsarts bij NVWA
Dat schrijft minister Adema van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. Voor het versterken van het toezicht op het dierenwelzijn in slachthuizen, zijn er namelijk meer officiële dierenartsen bij de NVWA nodig voor het slachttoezicht. De NVWA zoekt hiervoor al langer naar mogelijkheden om dierenartsen aan te nemen met een in Nederland erkende master Diergeneeskunde.
Nadat in de jaren 2018-2020 een vijftigtal dierenartsen geworven is uit EU-lidstaten, is dit jaar een nieuwe werving van start gegaan. Inmiddels zijn dertien dierenartsen gestart met een intensief taal- en cultuurtraject waarna zij instromen in de reguliere basisopleiding tot toezichthoudend dierenarts. Later dit jaar start opnieuw een groep, zo schrijft Adema.
Statushouders
Er is ook ‘instapteam’ van start gegaan. Dit is een team dat statushouders uit niet EU-landen, die de Nederlandse taal reeds goed beheersen en in het bezit zijn van een diergeneeskundediploma dat niet geldig is binnen de EU, een leer- werktraject aanbiedt. Door een combinatie van leren en werken worden zij voorbereid om met succes te solliciteren naar een reguliere functie binnen de NVWA als toezichthouder in het veterinaire werkveld. Ook in dit traject, dat op 22 mei van start is gegaan, zitten dertien mensen.
Mogelijk minder pluimveeslachtingen
In Nederland is het wettelijk verplicht dat er op een slachterij tijdens het slachten van dieren een NVWA-keuringsarts aanwezig is. Door het tekort aan NVWA-keuringsartsen kunnen Nederlandse slachterijen de komende tijd mogelijk minder pluimvee slachten.
Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) noemde de situatie eind vorige maand heel zorgelijk en beschamend. „Ik ben ervan geschrokken en baal er stevig van. Het kan niet zo zijn dat de NVWA de economische omvang van de sector bepaalt omdat er te weinig NVWA-keuringsartsen zijn. De NVWA moet haar capaciteitsproblemen zo spoedig mogelijk oplossen.” Oplaat ergert zich eraan dat de problemen al jaren spelen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: LNV