Oproep quota pluimveeproducten uit Oekraïne steeds luider
Op dinsdag 6 juni was het de dag dat de liberalisering met Oekraïne met een jaar is verlengd. AVEC, de Vereniging van Pluimveeverwerkers en Pluimveehandel in de EU-landen, greep die dag aan om EU-commissaris Wojciechowski te wijzen op een groot probleem voor de sector dat ontstaan is door die liberalisering.
Oproep quota
Gert-Jan Oplaat, voorzitter van AVEC, vroeg tijdens het overleg om zo snel mogelijk de activering van de vrijwaringsclausule in te voeren om opnieuw quota op te leggen voor de invoer van pluimveevlees. Een vraag die ook vanuit bepaalde lidstaten en landelijke organisaties steeds luider wordt gesteld.
242 procent stijging
Sinds juni 2022, toen de liberalisering begon, tot vandaag heeft Europa namelijk maar liefst meer dan 218.000 ton gevogeltevlees uit Oekraïne ontvangen. Het EU-quotum dat van kracht was vóór de liberalisering beperkte de invoer uit Oekraïne tot 90.000 ton. Een stijging van 242 procent van de invoer van pluimveevlees in vergelijking met het aanvankelijke quotum in een periode van 12 maanden.
Prijsdruk kipfilet
Uiteraard heeft dit aanzienlijke gevolgen gehad voor de prijzen van kipfilet in de EU, waardoor de hele Europese pluimveevleesmarkt onder druk staat. Zo meldt AVEC. Ondanks de hoge druk bleven de prijzen volgens haar ‘redelijk stand houden’, wat mede te wijten aan de wereldwijde vogelgriepuitbraken.
In voortbestaan bedreigd
Oplaat in een toelichting: ‘Terwijl we de noodzaak begrijpen om Oekraïne collectief te steunen is het niet eerlijk dat onze sector zo'n hoge prijs moet betalen om Oekraïne individueel te helpen. Als er in de toekomst geen maatregelen genomen worden, dan staat het voortbestaan van onze sector op het spel.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Marel Stork Poultry Processing
Bron: Landsbond Pluimvee