Adema wacht uitspraak rechter af over vervroegen vangverbod
De aanpassingen zijn volgens de NVWA van dien aard dat de termijn van 18 maanden redelijk wordt geacht om de benodigde aanpassingen te doen. Niet alleen de bedrijven, maar ook de andere schakels in de keten moeten in de gelegenheid worden gesteld om de jarenlange bedrijfsmatige uitvoeringspraktijk aan te kunnen passen. Adema schrijft: „Onder andere de praktische uitvoerbaarheid en de kunde van de vangploegen dienen in ogenschouw genomen te worden om daadwerkelijk de kans op welzijnsaantasting zo klein mogelijk te houden. Vangletsel kan namelijk ook bij rechtop vangen optreden, als de vangers niet zorgvuldig werken of over onvoldoende kennis beschikken.“
Handhavingsverzoek Wakker Dier
Op 24 november 2022 heeft de bestuursrechter in Rotterdam, naar aanleiding van een handhavingsverzoek van stichting Wakker Dier, bepaald dat het vangen van kippen aan de poten verboden is volgens een Europese verordening en dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hierop moet handhaven. De NVWA handhaaft hier nu op via het opleggen van een last onder dwangsom, waarbij de bedrijven voor 15 augustus 2024 hun bedrijfsvoering aangepast moeten hebben.
College van Beroep voor het bedrijfsleven
„De uitspraak van de bestuursrechter in Rotterdam schept voor nu duidelijkheid”, schrijft de minister verder. „Maar inmiddels is er hoger beroep ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). In dit hoger beroep zal het CBb beoordelen of de NVWA terecht handhavend optreedt en zo ja, of de opgelegde last onder dwangsom leidt tot een doeltreffende, afschrikwekkende en evenredige handhaving.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Ministerie van LNV