Adema wil snelle invoering verplichte keuring tegen stalbranden
Uit de Risicomonitor van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat er na een daling van het aantal branden in 2021, het aantal in 2022 weer is gestegen ten opzichte van 2021. Vorig jaar zijn er 42 stalbranden geweest, waarbij 130.045 dodelijke dierlijke slachtoffers zijn gevallen. Het aantal dieren is fors hoger dan in 2021, doordat er in 2021 geen pluimveebedrijven waren waar brand was uitgebroken.
„Ik vind ieder dier dat omkomt in een stalbrand er één te veel is.”, schrijft de minister. „Ik accepteer het hoge aantal stalbranden in de veehouderij, waarbij duizenden dieren een gruwelijke dood sterven, niet. De situatie bevestigt de noodzaak van voortvarend en daadkrachtig beleid.”
Bewustwording veehouder
De eerst maatregelen gaan specifiek om de verplichte keuring aan de elektra- en zonnestroominstallaties volgens de best beschikbare norm. Iedere drie jaar voor grote veehouderijen en iedere vijf jaar voor de overige veehouderijen. Daarnaast is voorzien in een jaarlijkse brandveiligheidskeuring voor alle veehouderijen, die gericht is op verbetering van het brandveiligheidsmanagement op de veehouderijen en op bewustwording van de veehouder. De veehouder zal, als de keuring daar aanleiding toe geeft, maatregelen moeten nemen om het risico op ontstaan van brand in zijn stal te beperken.
Overlevingskans vergroten
Minister Adema: „Naast de verplichte keuringen die preventief werken, werk ik ook aan een verplichting om schadebeperkende maatregelen te nemen. Het gaat in ieder geval om de brandcompartimentering van de technische ruimte voor bestaande stallen. Eerder is de Kamer geïnformeerd dat Wageningen University & Research (WUR) de opdracht heeft gekregen onderzoek uit te voeren op welke wijze verplichte brandcompartimentering in de technische ruimte voor alle bestaande stallen vorm zou kunnen krijgen. In dit onderzoek worden ook mogelijkheden om de overlevingskans van dieren bij brand te vergroten meegenomen.”
Separate regelgeving
Het onderzoek loopt nog, maar het rapport van de WUR wordt naar verwachting in de zomer opgeleverd. Zodra het onderzoek van WUR gereed is, zal de minister de verplichtingen met betrekking tot schadebeperking uitwerken in separate regelgeving. De minister wijst ook dat het Verbond voor Verzekeraars een checklist maakt met de top 8 meest voorkomende oorzaken van stalbranden. Daarnaast heeft LTO in 2022 verschillende voorlichtingen en webinars gegeven aan veehouders, om de bewustwording omtrent het ontstaan van stalbranden te vergroten. Vier keer per jaar komen LTO, de Brandweer, Dierenbescherming, verzekeraars en overheid bijeen om de verschillende acties met elkaar af te stemmen, aldus de minister.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van LNV