Onderzoek naar lichtprogramma's voor opfok leghennen
Opfokkers gezocht voor deelname aan praktijkproef over verlichting bij opfok leghennen
Licht is een belangrijk aspect bij de opfok van leghennen, aangezien het welzijn, gezondheid en productie beïnvloedt. In het FUNCTILIGHT-project wordt onderzocht waar de voorkeur van de dieren zelf ligt en hoe dit past bij een optimale productie en dierenwelzijn.
Tijdens eerdere onderzoeken is tot 10 weken leeftijd gekeken naar voorkeur van witte en bruine opfok leghennen voor verschillende lichtintensiteiten en UVa licht. Hieruit bleek dat de meeste kuikens bij 100 lux zitten, maar dat er altijd ook kuikens bij andere intensiteiten zitten (5, 20 en 50 lux). Er lijkt dus geen unieke voorkeur te zijn voor een bepaalde intensiteit. Ook voor UVa licht zagen we geen duidelijke voorkeur.
Op basis hiervan gaat de voorkeur uit naar het starten van een praktijkproef waarbij een egale lichtintensiteit in de stal wordt vergeleken met het aanbieden van keuzes voor de dieren. Die keuzes bestaan dan uit verschillende lichtintensiteiten (hoog en laag, bijvoorbeeld 100 en 5 lux) in de stal, zodat de dieren zelf hun voorkeursplek kunnen kiezen. Het doel is om te kijken naar effecten van deze licht behandelingen op het gedrag van de dieren, maar ook op productiekenmerken zoals groei en welzijn tijdens de opfok legperiode.
Opfokkers gezocht
Voor deze praktijkproef zoekt Wageningen Livestock Research opfoklegbedrijven met witte en/of bruine opfokleghennen. „Idealiter zoeken we stallen met meerdere compartimenten/afdelingen zodat we voldoende data kunnen verzamelen", zegt onderzoeker Jerine van der Eijk van Wageningen Livestock Research. Opfokkers van leghennen die belangstelling hebben kunnen opnemen met haar via jerine.vandereijk@wur.nl
Dit onderzoek zal bijdragen aan functionele lichtprogramma’s voor opfok leghennen die natuurlijk gedrag stimuleren en zorgen voor optimale productie en dierenwelzijn. Functilight opfok leghennen wordt gefinancierd door Avined, Big Dutchmann, Lohmann en het Ministerie van LNV. Lees op de website van Avined en op de website van Wageningen UR meer over het onderzoek.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Avined