Belgische pluimveesector haalt Europese salmonelladoelstellingen
![Beeld ter illustratie.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/07/49/253/vleeskuikens-_voerpannen-_s_r_2-1.-detail.jpg)
Voor fokpluimvee is de Europese doelstelling om per lidstaat jaarlijks minder dan 1 procent positieve koppels in productie te hebben, een doelstelling die in 2017, 2018, 2020 en 2021 werd overschreden. In totaal werd 0,84 procent van de koppels in 2022 positief bevonden met een te bestrijden Salmonella, waardoor de doelstelling is behaald.
Sinds 2008 wordt in de legsector Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium bestreden met de bedoeling jaarlijks maximaal 2 procent positieve koppels te hebben. Sinds 2015 werd de doelstelling van maximum 2 procent positieve koppels behaald. In 2020 en 2021 werd de doelstelling niet gehaald als gevolg van de aanwezigheid van veel koppels die positief waren voor S. Enteritidis, waardoor het percentage positieve koppels steeg tot respectievelijk 2,32 procent en 2,18 procent. De doelstelling werd in 2022 met 1,52 procent opnieuw gehaald.
Bij braadkippen (vleeskuikens) en bij vleeskalkoenen is de Europese doelstelling om minder dan 1 procent positieve koppels voor Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium te halen. Sinds 2010 wordt deze doelstelling bij braadkippen gehaald in België. Bij vleeskalkoenen werd de doelstelling van niet meer dan 1 procent in 2016 en 2017 gehaald, maar sindsdien niet meer. In 2022 zijn de doelstellingen gehaald voor zowel braadkippen (0,15 procent) als vleeskalkoenen (0 procent). Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), de Belgische NVWA.
![Foto van Tom Schotman](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/367/tom-schotman.150x150.jpg)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen