Gerechtelijk onderzoek naar vangploeg
Volgens het arbeidsauditoraat waren de identiteitspapieren van enkele tientallen werknemers afgenomen en verbleven ze in een vervallen vakantiehoeve in Poperinge, in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen. Het bedrijf zou zich schuldig gemaakt hebben aan arbeidsuitbuiting en mensenhandel waarbij de slachtoffers gerekruteerd werden in onder meer Bulgarije en Roemenië om vervolgens in België tewerk gesteld te worden voor het vangen en laden van pluimvee.
Het onderzoek naar praktijken van economische uitbuiting in de pluimveesector leidde tot de uitlevering en verdere aanhouding van een hoofdverdachte, een Nederlands-Turkse man van 51 jaar uit de Nederlandse stad Arnhem. Hij werd enkele weken reeds geleden gearresteerd tijdens een gerechtelijke actie met simultane huis- en bedrijfszoekingen in Nederland en België. Het onderzoek, dat nog lopende is, richt zich tegen een Nederlands-Belgische vennootschapsgroep en hun bedrijfsleiding, melden het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad en de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT).
Grote gevolgen
Als het vang- en laadbedrijf wordt aangepakt, kan dat hele grote gevolgen hebben voor de Nederlandse en Vlaamse pluimveesector. Dat zegt voorzitter Danny Coulier van de Landsbond Pluimvee in Het Nieuwsblad. Hij heeft zelf een vleeskuikenbedrijf in Alveringe, in de provincie West-Vlaanderen. „Als zij zouden stoppen, zit de sector met een gigantisch probleem”, stelt Coulier, die ook de 'forse factuur' voor het onderzochte bedrijf aanklaagt. „Wat wij voor hun diensten betalen, doet allesbehalve denken aan uitbuiting”, zegt Coulier in Het Nieuwsblad.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Het Nieuwsblad, VRT