Duitse dierenwelzijnsorganisaties doen aangifte vanwege doden eendagskuikens
Duitse bedrijven mogen de kuikens exporteren, maar alleen om op te laten groeien. Volgens een rapport van de de Duitse overheidsinstantie LANUV (een voedselwaakhond van de deelstaat Noordrijn-Westfalen) zou ten minste één bedrijf eendagskuikens hebben geëxporteerd om te laten doden. Om welke broederij voor leghennen het precies ging, is niet bekend gemaakt.
Na het naar buiten komen van de rapportage staan een aantal organisaties in Duitsland op de achterste poten. Ze zijn er als de kippen bij om aangifte te doen 'tegen onbekenden' voor het omzeilen van het verbod voor het doden van eendagskuikens. Mogelijk volgt er nu een strafrechtelijk proces bij het parket in Düsseldorf.
Signaal
Voor de organisaties is het ook een signaal naar de overheid. „Hoewel het doden van kuikens in Duitsland sinds 2022 verboden is, wordt het verbod onvoldoende gecontroleerd en vervolgd", zegt Annemarie Botzki van Foodwatch, een van de partijen die aangifte doet. „Als de mannelijke kuikens gewoon naar het buitenland worden vervoerd om te worden gedood, wordt het dierenwelzijn niet bereikt."
„Mensen moeten er zeker van kunnen zijn dat het verbod op het doden van kuikens ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd", laat arlotta Heinemann van Animal Society weten. „Het geeft een verkeerd signaal af aan broederijen wanneer overtreders niet vervolgd worden. Dat blijkt al uit het feit dat de betreffende broederij zich zo veilig leek te voelen dat ze zelf verklaarden kuikens naar het buitenland te hebben gebracht om te worden gedood."
Omzeilen
Het doden van leghennenkuikens is in Duitsland sinds 1 januari 2022 verboden. Animal Society voert campagne voor een EU-breed verbod op het doden van eendagskuikens, zodat export niet meer mogelijk is. Aangezien alleen Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk momenteel een verbod op het doden van kuikens handhaven, zien bedrijven volgens de dierenwelzijnsorganisatie de mogelijkheid om het verbod te omzeilen.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Agrar-Presseportal