Stabiel prijssysteem voor vleeskuikenhouderij ontworpen

Laarman, masterstudent Management, economie en consumentenstudies aan de Wageningen Universiteit, heeft in opdracht van Connecting Agri and Food onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een stabiel prijssysteem voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij. Dit heeft ze gedaan door voor het reguliere en het productiesysteem Beter Leven met 1 ster een prijssysteem op te zetten.
Het doel van het opzetten van een prijssysteem was om prijsrisico bij vleeskuikenhouders te verminderen door meer samen te werken binnen de keten. Dit betekent dat de vleeskuikenhouder meer zekerheid en stabiliteit krijgt.
Stabiele prijs
In het prijssysteem dat Rianka Laarman ontwierp zit een stabiele prijs die slechts vier keer per jaar verandert door een voerprijscorrectie en een extra vergoeding voor arbeid. Ze gebruikte cijfers uit KWIN 2022-2023 voor de berekening van de productiekosten.
Voor de maanden januari, februari en maart is de referentieprijs voor het reguliere concept 1,19 euro per kilogram afgeleverd gewicht. Voor het Beter Leven concept is dit 1.77 euro per kilo. De prijs van Beter Leven met 1 ster is hoger door een lagere bezettingsdichtheid en een langere productieperiode.
Referentieprijs hoger dan marktprijs
Laarman vergeleek de referentieprijzen van het reguliere productiesysteem met de marktprijzen van het reguliere systeem van de afgelopen twee jaar. Gemiddeld was de referentieprijs hoger dan de marktprijs. In 2021 was het verschil echter groter dan in 2022.
Via een focusgroep peilde Rianka Laarman ook de interesse van vleeskuikenhouders om deel te nemen aan een prijssysteem. Ze stelt vast dat vleeskuikenhouders vooral behoefte hebben aan stabiele prijzen wanneer er verwacht wordt dat er grote investeringen moeten worden gedaan. Vleeskuikenhouders zijn terughoudend in het aan gaan van samenwerkingen met andere ketenpartners. Ze zijn bang om hun ondernemersvrijheid kwijt te raken. Lees meer op Connecting Agri & Food.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Connecting Agri, Food