Berekening NOP-richtprijzen gewijzigd: witte eieren kunnen nu hoger noteren dan bruine
Dat besloot de LTO/NOP Begeleidingscommissie van de NOP-richtprijzen voor consumptie-eieren. „De afgelopen jaren heeft de markt voor witte eieren zich meer ontwikkeld en wordt er separaat in bruine en witte eieren gehandeld. Er zijn ook perioden in het jaar waarin meer witte eieren worden gevraagd. Bijvoorbeeld voor de markt van gekookte, gepelde of geverfde eieren”, motiveert Eric Hubers. Hij is voorzitter van de LTO/NOP Begeleidingscommissie van de NOP-richtprijzen.
„Als LTO/NOP Begeleidingscommissie streven we naar richtprijzen die een goede afspiegeling van de markt zijn. Daarom wordt de koppeling dat bruine eieren niet lager kunnen noteren dan de witte eieren uit de berekening gehaald.”
‘Bodem niet reëel’
Daarnaast wordt voor de tafeleieren onder 53 gram een correctie in de berekening doorgevoerd. In de rekensystematiek van de NOP-richtprijzen zit een koppeling dat de richtprijzen voor de tafeleieren niet onder de (naar stuks omgerekende) scharrelindustrieprijs kunnen komen.
Aangezien breekmachines minder efficiënt zijn bij kleinere eieren, hebben deze eieren minder waarde voor de eiproductenindustrie. „De huidige bodem in de berekening van de richtprijzen is voor die gewichtsklassen tot 53 gram niet reëel. Er wordt daarom een lichte correctie in de berekening aangebracht”, verklaart Hubers.