OM stelt pluimveebedrijf verantwoordelijk voor dode door salmonellabesmetting
Na een barbecue in juni 2017 werden acht van de elf feestgangers ziek door een salmonellabesmetting. Eén persoon overleed aan het falen van meerdere organen door een ernstige bloedvergiftiging. Uit onderzoek blijkt dat hij is overleden aan een besmetting door het eten van salmonella besmette eieren.
Onderzoek wees uit dat de in het voedsel gebruikte eieren met salmonella besmet waren. De eieren bleken aangeschaft te zijn bij een supermarkt in Duitsland en afkomstig van het pluimveebedrijf dat zich voor de rechter moet verantwoorden. De eigenaar en bedrijfsleider van het pluimveebedrijf ontkennen van de besmetting te hebben geweten, maar op basis van diverse omstandigheden die uit het onderzoek zijn gebleken, stelt het OM vast dat zij wel degelijk hebben geweten van de besmetting.
Risico's
De officier rekent het verdachten zeer zwaar aan dat zij zo achteloos zijn omgegaan met de belangrijke regels omtrent de salmonella monitoring en dat zij voor eigen gewin onverantwoorde risico’s hebben genomen met de volksgezondheid. „In het geval van een salmonellabesmetting worden mensen ziek en kunnen mensen komen te overlijden door een dergelijke besmetting, dit terwijl door goede monitoring dergelijke besmettingen en gevolgen heel goed kunnen worden voorkomen, zodat mensen zonder zorgen of lichamelijke klachten een eitje kunnen eten”, aldus de officier.
Strafeis
Tegen de bestuurder en de bedrijfsleider eist zij dezelfde strafeis. „Weliswaar hebben zij een verschillende rol in deze kwestie, maar is hun beide rol even cruciaal en van even groot gewicht in het geheel zodat ik het passend vind om hen beide eenzelfde straf op te laten leggen."
Beiden hoorden een strafeis van 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar tegen zich eisen. Tegen het pluimveebedrijf eist de officier een geldboete van 140.000 euro.
De rechtbank doet op 25 mei uitspraak in deze zaak.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Openbaar Ministerie