Verduurzaming leidt tot meer stalbranden
In 2022 waren er in totaal 42 stalbranden. Bij 18 daarvan was er sprake van dierlijke slachtoffers. Hierbij kwamen ruim 130.000 dieren om. Dit is meer dan 2021. Toen waren er in totaal 35 stalbranden met 6.915 dierlijke slachtoffers. In 2020 waren dit 54 branden waarbij 108.794 dieren omkwamen.
In 2022 waren er zeven branden bij pluimveebedrijven. Dit verklaart volgens de organisatie de stijging ten opzichten van 2021. 'Eén stalbrand in de pluimveesector kan het aantal dierlijke slachtoffers namelijk in één keer flink laten stijgen', zo meldt het Verbond van Verzekeraars.
Bij het grootste deel van de incidenten is de oorzaak onbekend, net als de afgelopen jaren. Dit was in 2022 bij 19 van de 42 stalbranden het geval. Bij 13 branden wordt de elektrische installatie als veroorzaker genoemd, bij 4 werkzaamheden, bij 2 de haard/kachel, bij 3 broei en bij 1 brand is er vermoedelijk sprake geweest van brandstichting.
Verduurzaming
Met name in de categorie 'elektra' is er de afgelopen jaren een stijging te zien. in 2022 was dat dertien keer de oorzaak, in 2021 tien keer en in 2020 6 keer. Deze toename komt volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars door de verduurzaming in de agrarische sector. Bij (de aanleg van) zonnepanelen en accu's wordt steeds meer 'geavanceerde elektrische apparatuur' gebruikt en daardoor is de kans op een brand door elektra groter.
De organisatie heeft daarom een checklist opgesteld met tips en checks om een brand te voorkomen. Deze is aangevuld met checks en tips op bijvoorbeeld het gebied van elektrische installaties, menselijk handelen, verwarming, zelfontbranding van bijvoorbeeld werkmaterieel en luchtwassers.
„Met de checklist in de hand kunnen ondernemers zelf zaken nalopen om de risico’s op brand te beperken", legt Geeke Feiter, directeur Schade bij het Verbond van Verzekeraars, uit. „Verzekeraars hebben deze lijst ook aangevuld met nieuwe risico’s, zoals zonnepanelen en accu’s. Het is goed dat de agrarische sector verduurzaamt, maar de snelle ontwikkeling moet wel gepaard gaan met (brand)veiligheid. Anders blijft het aantal branden alsnog te hoog."
Spijtig
Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland noemt een stalbrand vreselijk ingrijpend voor de dieren, de betrokken ondernemer en de omgeving. „Veehouders voelen zich verantwoordelijk en nemen voortdurend stappen om de brandveiligheid op hun bedrijf te verbeteren en daarmee stalbrand te voorkomen. Het is dan ook spijtig om te moeten lezen dat het aantal stalbranden afgelopen jaar toch weer is toegenomen. Ondanks de toename dit jaar hopen we dat de dalende trend die we eerder zagen verder wordt doorgezet.”
Om het aantal stalbranden te verlagen, werkt het kabinet aan wettelijk aangescherpte maatregelen. Het gaat om een verplichte jaarlijkse brandveiligheidskeuring en een wettelijke elektrakeuring. De pluimveehouderij, varkenshouderij en kalverhouderij hebben zo’n verplichte elektrakeuring eens in de vijf jaar al opgenomen in hun kwaliteitssystemen. Bovendien eisen de meeste verzekeraars een dergelijke keuring voor het kunnen afsluiten van een verzekering. LTO zal namens haar leden een reactie indienen op de consultatie.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Verbond van Verzekeraars