Kabinet maakt 100.000 euro vrij voor kosten ruimen wilde vogels
De Tweede Kamer nam eind maart een motie van Tjeerd de Groot (D66) aan die opriep om geld beschikbaar te stellen aan vrijwillige hulporganisaties die veel kosten maken bij het ruimen van wilde vogels.
„De minister heeft veel waardering voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor wilde dieren met vogelgriep en het belang van de volksgezondheid. Zij leveren fantastisch werk", aldus een woordvoerder van minister Adema. „Daarom komt hij samen met de minister van VWS tegemoet aan de oproep van de Kamer om het werk van deze vrijwilligers vanwege vogelgriep financieel te ondersteunen."
Het kabinet komt maakt dit jaar 100.00 euro vrij voor hulporganisaties. Zij kunnen dit bedrag gebruiken voor dierenartskosten, maar ook voor middelen en beschermingsmaterialen die zij nodig hebben om hun werk veilig te kunnen doen.
Rijksbegroting
Het bedrag wordt gefinancierd vanuit de Rijksbegroting en niet vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF). Dit is anders dan de motie, die opriep om dit via het DGF te doen. Onder de streep maakt dat niets uit, zo laat de woordvoerder van Adema weten. „De kosten rondom wilde vogels vallen niet onder wat er uit het Diergezondheidsfonds (DGF) betaald wordt, maar onder de Rijksbegroting. Als er wel gekozen zou worden om het via het DGF te betalen, dan zou het via een Rijksbijdrage aan dit fonds betaald worden."
Voor de komende jaren gaat het kabinet verkennen welke financiële er ruimte er is om deze organisaties te ondersteunen, zolang de vogelgriep bij wilde dieren substantiële inzet van vrijwillige dierenhulporganisaties vraagt.
Voorlichtingscampagne
Een andere aangenomen motie van Sandra Beckerman (SP) roept het kabinet om een voorlichtingscampagne te starten, zodat breed bekend wordt hoe men om moet gaan met besmette wilde dieren. Ook moet het het kabinet tot een structurele vergoeding aan dierenhulpverleners overgaan en de veiligheid van deze vrijwilligers verbeteren.
De minister informeert de Kamer voor de zomer met de acties die hij op dit thema gaat ondernemen.
Hoog risico
Verder meldt minister Adema dat het risico op een vogelgriepuitbraak hoog blijft. Dat oordeel baseert hij op een advies van de Deskundigengroep Dierziekten. Deze schat in dat de kans op een besmetting groter is dan begin janari, toen het vorige advies werd uitgebracht, omdat er onvoldoende bekend is over de eigenschappen van de variant (H5N1) die nu rondgaat door het land en voor besmettingen zorgt onder met name kokmeeuwen.
Deze vogels broeden vooral in de waterrijke gebieden in de kustprovincies, maar trekken vervolgens het gehele land in en komen ook dicht bij pluimveebedrijven voor.
Nieuw advies
Adema vraagt de deskundengroep om de situatie snel opnieuw te beoordelen. Mogelijk is dan meer bekend over de gevoeligheid voor de genetische variant van het H5N1-virus van de vogels die gaan broeden in de broedkolonies van de kokmeeuwen en welke invloed dit heeft op de vogelgriep situatie in Nederland.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Tweede Kamer