Steeds meer Vlaamse jonge boeren verhuizen naar het buitenland
Door het huidige stilstofbeleid overwegen steeds meer boeren over alle sectoren heen naar het buitenland te verhuizen, zoals Denemarken en Canada, Nieuw-Zeeland en Duitsland. Sommige verhuizen ook van Vlaanderen naar Wallonië. „Ik zie dat veel meer jonge landbouwers erover nadenken om door de onzekere en moeilijke situatie naar het buitenland te trekken”, zegt Bram van Hecke, voorzitter van Groene Kring, belangenvertegenwoordiger van jonge boeren in Vlaanderen. „Sommigen doen dat ook effectief. Veel landbouwers zien geen toekomst of mogelijkheden meer om een bedrijf te kunnen overnemen. Ze schatten hun kansen hoger in dan andere landen. Er is een verschuiving merkbaar.”
Oorzaken
Volgens Van Hecke zijn er veel redenen. „Dat heeft met de stikstof te maken. Het beleid is onzeker, qua stikstof en vergunningen. De toegang tot grond, en de overnameprijzen zijn heel hoog in België.”
De Polen begrijpen er niets van als we over de stikstofcrisis praten.
In het buitenland is grond goedkoper. „We hebben in Polen grondprijzen gezien van 10.000 euro. Dat is een droom voor vele boeren. De Polen begrijpen er niets van als we over de stikstofcrisis praten. Ze hebben daar nog niet van gehoord. Belgische boeren, en veehouders in het bijzonder, voelen zich bekritiseerd. Veel boeren weten het niet meer en willen er niet meer aan beginnen. Wij hebben er alle begrip voor. Elke boer die we verliezen is verloren voor de voedselproductie en duurzame landbouw in Vlaanderen.”
Beleid
Van Hecke wil dat er een beleid komt dat jonge boeren meer moet zou steunen. „We hebben niet het gevoel dat we als boer gesteund worden. We stellen we de vraag hoe we de drempels kunnen overwinnen. Het beleid zou net moeten handelen om jonge boeren in Vlaanderen te willen houden.
We verwachten een nieuw beleid, met bedrijfszekerheid en vergunningen. Een beleid dat boeren perspectief geeft. We verwachten dat van de overheid dat zo gaat doen. Als dat er is, gaan er meer boeren instappen. We willen een duurzame voedselproductie in Vlaanderen. Zo worden we niet afhankelijk van het buitenland.”
Boerenbond
De Boerenbond bevestigt de trend dat meer boeren naar het buitenland willen verhuizen, al heeft de bond geen concrete cijfers. Woordvoerder Nele Kempeneers: „Onze consulenten op het terrein merken dat er de laatste tijd meer interesse is vanuit verschillende boeren om de mogelijkheden in het buitenland af te tasten. De recente ontwikkelingen in het stikstofdossier kunnen daar een katalysator voor zijn. Vooral jonge landbouwers die nog hun carrière voor de boeg hebben denken na over alternatieven voor Vlaanderen, omdat de ondernemingscontext voor landbouwers in het buitenland in bepaalde gevallen gunstiger kan zijn.”
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) merkt de trend dat meer boeren naar het buitenland willen verhuizen niet op. „Maar de wereld staat open voor avonturiers die de wereld willen verkennen en zich ergens anders vestigen”, zegt woordvoerder Paul Cerpentier. „Het blijft natuurlijk een uitdaging voor de ondernemer om in vreemde oorden een toekomst op te bouwen. Het niet kennen van de geplogenheden van het land blijft een uitdaging. Dat jonge mensen die in landbouw willen blijven investeren in eigen land geen toekomst hebben is ook duidelijk. De stikstofakkoorden zijn over de verkiezingen geheveld zonder perspectieven voor hen die willen overleven in de landbouw.”
Uitdaging
Voor ABS blijven er grote uitdagingen. „Bijkomend blijven groene uitdagingen voor meer problemen zorgen bij vergunning voor bedrijven”, zegt Cerpentier. “Denk maar aan natuurherstelwet, natuurbeheersplannen, Nationale Parken,... We blijven aan de regeringen in dit land vragen voor een duidelijk perspectief voor de toekomst van landbouw. Dit voor een landbouw in transitie. Niet voor enkele jaren maar voor een periode van minimaal een 25 jaar. Als men enkele jaren geleden nog vergunningen gekregen heeft kan men niet na enkele jaren het beleid voor hen wijzigen.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Ellen Meinen