Hoger lichaamsgewicht van moederdier resulteert in een hoger eigewicht en prestaties vleeskuikens
Voeding vleeskuikenouderdieren heeft impact op resultaat van vleeskuikens

Dat stelt Jesse Heijmans van Wageningen UR. Zij heeft de impact van de groeicurve van vleeskuikenouderdieren en de energie-eiwitverhouding in de voeding van vermeerderingsdieren op de nakomelingen onderzocht. Heijmans stelt vast dat een hoger lichaamsgewicht van de moeder resulteert in een hoger eigewicht, wat gunstig is voor het gewicht van de kuikens en de prestaties van vleeskuikens na het uitkomen. Heijmans hoopt woensdag 26 april te promoveren aan de Wageningen Universiteit.
Een goede kwaliteit van eendagskuikens is erg belangrijk voor de prestaties, de gezondheid en het welzijn van vleeskuikens. Factoren binnen op het vermeerderingsbedrijf, zoals de voeding van de moederdieren, kunnen de kwaliteit van de kuikens en de prestaties van de vleeskuikens beïnvloeden.
Een lagere energie-eiwitverhouding in de voeding is gunstig voor de prestaties binnen het vermeederingsbedrijf. De energie-eiwitverhouding in het voer van de moederdieren heeft invloed op de prestaties na het uitkomen van vleeskuikens. De exacte mechanismen blijven onduidelijk, maar zouden volgens de onderzoeker kunnen afhangen van transgenerationele epigenetische routes. Dat maakte Wageningen University & Research maandag 24 april bekend.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ben Beerens
Bronnen: Wageningen University, Research