Slechts 6,2 procent van aanvoer Plukon was sterkip in 2022

De Plukon Food Group slachtte vorig jaar wekelijks 8,9 miljoen vleeskuikens en verwerkte 1,136 miljard kilo pluimveevlees. Van de vleeskuikens die werden verwerkt was 83,2 procent afkomstig uit een gangbaar houderijsysteeem en 16,8 procent uit een houderijsysteem met extra eisen voor dierenwelzijn. Dat schrijft Plukon deze week in haar duurzaamheidsverslag over 2022.
Vorig jaar kwam 6,1 procent van de vleeskuikens bij Plukon uit het concept Good Brood Chicken en 3,1 procent van een concept voor traag groeiende kuikens. Daarnaast was 6,2 procent van de geslachtte vleeskuikens afkomstig van bedrijven met 1 ster in het Beter Leven-keurmerk, 1 procent uit het Duitse systeem FairMast en 0,3 procent kwam van biologische bedrijven.
Plukon meldt een toename in de antibiotica-vrije productie binnen alle concepten in 2022. In de gangbare vleeskuikenhouderij werd 33 procent van de kuikens zonder gebruik van antibiotica gehouden. Binnen het Duitse systeem FairMast was dat 88 procent. In de overige concepten, waaronder het keurmerk met 1 ster binnen Beter Leven, werkt 96 tot 100 procent zonder antibiotica. Lees meer in het rapport 'Driven by fresh thoughts' van de Plukon Food Group.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Albert Heijn
Bron: Plukon Food Group