Avebe ontwikkelt plantaardige eieren gemaakt van aardappeleiwit
Om te laten zien dat de mogelijkheden schier onbegrensd zijn, heeft productontwikkelaar - innovation engineer - Wang Wenju van Avebe één van de eieren de smaak van ananas meegegeven. Het andere ei proeft gewoon als ei, verzekert de ontwikkelaar.
Het zal nog wel even duren voordat de kunstmatige eieren in het eierschap in de supermarkt liggen, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel, volgens Avebe-topman David Fousert. „Zelf ben ik erg enthousiast over de omelet van aardappeleiwit. Niet van echt te onderscheiden. In de VS is het al te koop”, zegt Fousert tegen RTV Noord.
Aardappel
Avebe wil de komende jaren groeien in de productie van plantaardige eiwitten. Het Koninklijke Royal Avebe wil daarmee de komende vijf jaar de transitie naar een meer plantaardige wereld versnellen.
Hoewel de aardappel, en het zetmeel van de plant, voor het bedrijf uit 1919 heilig is, wordt ook gekeken naar nieuwe eiwitgewassen zoals veldbonen en erwten. Avebe, dat al plantaardig vlees, kaas, zuivel en zoetwaren op de markt brengt, richt zich na het ei op het maken van plantaardige ‘vis’.
Avebe is een coöperatie waar zo’n 2.300 boeren bij zijn aangesloten in Nederland en Duitsland met een hoofdkantoor in het Groningse Veendam. Het is de grootste producent van aardappelzetmeel. Het maakt voedingsproducten, maar levert ook zetmeel en eiwitten van aardappel voor toepassingen in papier, plantaardige bouwmaterialen, textiel en de kleefstoffenindustrie.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Fenneke Wiepkema
Bron: RTV Noord