Europese voedselwaakhonden waarschuwen voor salmonellabesmettingen via kebab van kip
De uitbraak van Salmonella Virchow ST16 houdt al aan sinds juni 2017, volgens een van de twee Europese instanties. De meerderheid van de gevallen ontstond in restaurants die kebabvlees serveren.
Frankrijk had de meeste gevallen (111), daarna Nederland (34), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (32). De instanties vermoeden dat er veel meer gevallen zijn geweest en gaan ook uit van nieuwe besmettingen. Niemand is overleden aan een besmetting, wel moest een deel van de geïnfecteerden naar het ziekenhuis.
Onderzoek
De ECDC doet in samenwerking met de landen onderzoek waar de besmetting precies vandaan komt. Dat is tot op heden nog niet bekend. De voedselwaakhond van de EU is daarbij wel afhankelijk van de landelijke organisaties. Johanna Takkinen, voedselexpert bij ECDC: „Onderzoek moet gericht zijn op de consumptie van pluimveevlees en aanverwante producten en moet worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met voedselveiligheidsautoriteiten. Het ECDC kan landen ondersteunen."
Zolang niet duidelijk is waar de besmetting vandaan komt, verwacht de ECDC nieuwe infecties bij consumenten.