Kamer: Regering moet kosten voor ruimen dode wilde vogels betalen uit Diergezondheidsfonds
De Groot vroeg vorige week tijdens een tweeminutendebat, waarin moties ingediend kunnen worden, al aandacht voor de kwestie. „Er zijn heel veel vrijwilligers die met de dierenambulance uitrukken om kadavers op te halen en/of om stervende vogels uit hun lijden te verlossen met behulp van een dierenarts. Ik wil hier mijn waardering voor die mensen uitspreken, want het is gewoon fantastisch dat zij dat doen. Ik zou de minister en het kabinet willen oproepen om te laten zien dat zij dat waarderen."
Omdat de kosten van vrijwilligersorganisaties hoog zijn, maar afgezet tegen de ruimingskosten voor commerciële bedrijven verwaarloosbaar zijn, vindt het Kamerlid van D66 dat de regering de kosten voor dierenartsen en beschermingsmaterialen moet financieren vanuit het Diergezondheidsfonds.
De Groot vindt dat het ruimen van kadavers een cruciale bijdrage levert aan het voorkomen van verspreiding van vogelgriep naar stallen, wilde zoogdieren en mensen. Effectievere ruiming draagt ook bij aan besparing in het Diergezondheidsfonds, aldus de politicus.
Motie ontraden
De motie kreeg brede steun vanuit de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid het dus met De Groot eens is, ontraadde minister Piet Adema van LNV deze motie vorige week tijdens het debat. „Laat ik allereerst opmerken dat ik grote waardering heb voor het werk van al die vrijwilligers die in het veld bezig zijn om de dieren op te ruimen. Ik heb al eerder aangegeven dat het opruimen van vogels in de eerste plaats een aangelegenheid is van de eigenaar of beheerder van de grond. "
Adema verwijst naar de landelijke structuur waar hij verantwoordelijk voor is. „We hebben de werkgroep Vogelgriep in wilde vogels opgericht. We leveren ook financiële middelen voor die landelijke structuur, maar financiële steun voor kosten die regionale en lokale partijen maken, past daar niet bij. We kijken af en toe natuurlijk wel naar mogelijkheden om te helpen. Ze hebben ook eenmalig beschermingsmiddelen, pbm's, gekregen, maar ook dat is niet structureel; dat is eenmalig aan hen verstrekt." Die motie is daarom ontraden door de minister.
De Groot wil op korte termijn een brief over hoe de minister uitvoering gaat geven aan zijn aangenomen motie.
Voorlichtingscampagne
Een andere motie van Sandra Beckerman (SP) om een voorlichtingscampagne te starten voor de omgang met wilde vogels, kreeg ook steun van de Kamer. Beckerman constateert dat de aanpak van besmette dieren bij pluimveehouders strak geregeld is, maar de aanpak van besmette wilde dieren niet. Ze vindt het we cruciaal dat dit gaat gebeuren en daarom wil ze dat het kabinet een voorlichtingscampagne gaaat starten zodat er bekend is hoe er omgegaan moet worden met besmette wilde dieren.
Ook moet er een structurele vergoeding in het leven geroepen worden voor dierenhulpverleners en de veiligehid van deze mensen verbeterd worden.
Ook deze motie werd ontraden door Adema omdat er landelijk al gekeken wordt naar de veiligheidsknelpunten.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Tweede Kamer