Pikstenen moeten na 3 april 2023 gecertificeerd zijn voor IKB Ei
Kijk uit met gebruik Ytong-blokken als pikstenen
In de reglementen voor IKB Ei is het voorschrift A2.2.4 nieuw toegevoegd om de veiligheid van pikblokken te waarborgen. Pikblokken geëtiketteerd als (aanvullend) diervoeder, zijn GMP+ geborgd en worden geleverd door diervoederleveranciers, die deelnemer zijn bij SecureFeed of AFS met module IKB Ei.
Pikblokken gecontroleerd door SecurEggFarmer zijn ook akkoord. Als hier niet aan voldaan wordt moet de pluimveehouder de volgende informatie beschikbaar hebben:
- Productspecificatie van de pikblokken.
- Grondstofsamenstelling van de pikblokken.
- Bij celbetonblokken, zoals Ytong-gasbetonblokken: een verklaring van de producent dat het pikblok vrij is van hoogovencement (van maximaal 3 jaar oud).
- Eenmaal per jaar analyseresultaten van de producten (per merk of per producent) op zware metalen, dioxinen, dioxine-achtige PCB’s, NDL-PCB’s in het product. De geconstateerde gehalten moeten voldoen aan de diervoedernormen.
‘Verbieden gebruik gasbetonblokken niet’
„IKB Ei verbiedt de inzet van gasbetonblokken als pikstenen niet”, benadrukt secretaris Janet Corsius van het Centraal College van Deskundigen van IKB Ei. „Er zijn namelijk verschillende soorten gasbetonblokken op de markt. Bij bepaalde gasbetonblokken kan er een verhoogd risico op de aanwezigheid van bepaalde stoffen zijn, zoals zware metalen en dioxinen/DL PCB’s. Dit is een risico voor onder meer de voedselveiligheid. Het Centraal College van Deskundigen IKB Ei heeft zodoende tot borging van pikstenen geadviseerd met het voorschrift A2.2.4. De Raad van Beheer IKB heeft het voorschrift vastgesteld.”
Hoewel het gebruik van gasbetonlokken als pikstenen dus niet verboden is vanaf 3 april moeten leghennenhouders en opfokkers die IKB Ei-erkend zijn hier wel mee uitkijken. Om zeker te zijn kunnen legpluimveehouders het beste pikstenen gebruiken welke geëtiketteerd zijn als (aanvullend) diervoeder, GMP+ geborgd zijn en worden geleverd door diervoederleveranciers, die deelnemer zijn bij SecureFeed of AFS met module IKB Ei. Of pikstenen die gecontroleerd zijn door SecurEggFarmer. Legpluimveehouders die vragen hebben over het gebruik van pikstenen kunnen deze het beste stellen aan SecurEggFarmer.
'Logische stap'
„Als bestuurslid van SecurEgg Farmer en als pluimveehouder vind ik het een logische stap dat er eisen gesteld worden aan de producten die via de kip in het ei terecht kunnen komen", reageert leghennenhouder Jos Mans uit het Limburgse Weert. Hij is tevens bestuurder van SecurEgg Farmer. „Calamiteiten in het verleden hebben genoeg schade aangericht in de sector. Het proeft wellicht als overtrokken voor veel pluimveehouders, maar een ongewenste stof in eieren, hoe minimaal ook, leidt weer tot een deuk in het vertrouwen in ons Nederlands product", stelt Mans. „Het punt is dat legpluimveehouders enkel producten moeten gebruiken die ook gecontroleerd en geborgd zijn. IKB EI is er voor om de voedselveiligheid in de eierketen goed te borgen."
„SecurEgg Farmer ontzorgt haar deelnemers als collectief voor de IKB EI voorwaarden op het toepassen van alle denkbare middelen die gebruikt worden. Dat is efficiënter en goedkoper dan dat iedereen dat voor zich moet doen. SecureEgg Farmer zal enkele beschikbare gasbetonblokken laten onderzoeken of zij voldoen aan de IKB EI voorwaarden. De blokken die voldoen conform de eisen van IKB, komen in de database van SecureEgg Farmer als veilig en toepasbaar product. Het wordt dan meteen zichtbaar welke celbetonblokken zijn toegestaan. Dit levert voor de pluimveehouder dus een goedkoper en toch veilig product op. Daarmee bewijst SecurEgg Farmer weer zijn meerwaarde voor de pluimveehouder die deelnemer is", verklaart Mans.