NVWA verlaagt handhavingsgrens vangletsel pluimvee naar 1 procent
Het is wettelijk verboden om dieren te vervoeren of te laten vervoeren op een zodanige wijze dat het de dieren letsel of onnodig lijden berokkent. Als het vangen van het pluimvee onzorgvuldig gebeurt, kunnen dieren letsel oplopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gebroken vleugel of ernstige bloedingen. Gewonde dieren lijden pijn tijdens het vervoer en bij het onbedwelmd kantelen en/of aanhangen in het slachthuis.
Flinke daling overtredingen
Uit naleefmetingen en de bevindingen uit het dagelijks toezicht blijkt dat het aantal overtredingen bij de binnenlandse koppels de afgelopen jaren flink is gedaald. Hieruit concludeert de NVWA dat de sector in staat is om pluimvee rustiger te vangen en zorgvuldiger met dieren om te gaan. Door het verlagen van de handhavingsgrens verwacht de NVWA dat het welzijn van pluimvee tijdens het proces van vangen en transporteren nog beter gewaarborgd wordt. In de loop van 2023 voert de NVWA opnieuw een naleefmeting vangletsel uit.
Overgangstermijn
Inmiddels heeft de NVWA de sectorvertegenwoordigers per brief op de hoogte gesteld en verzocht om de achterban te informeren. De NVWA heeft de datum van 1 januari 2024 gekozen om de sector de gelegenheid te geven om het proces van vangen en laden verder te optimaliseren en vangletsel verder terug te dringen.
Het is vrijwel onmogelijk om continue onder de 2 procent vangletsel te blijven, stelden vang- en laadbedrijven in 2017. De NVWA controleert sinds 12 juni 2017 veel strenger op vangletsel.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ingrid Sweers
Bronnen: Nederlandse Voedsel-, Warenautoriteit