Proef met vochtrijke tarwegistconcentraat in vleeskuikenvoer
Video: 'Tarwegistconcentraat kan soja gedeeltelijk vervangen in vleeskuikenvoer'
Kun je aan droog voer voor vleeskuikens een nat co-product toevoegen en levert deze toevoeging onderaan de streep wat op? Om deze vraag draait de pilot Kuikenstroop binnen het thema Circulair Veevoer. Rik Pieterse van Duynie Group en onderzoeker Ingrid de Jong van Wageningen Livestock Research zijn er momenteel volop mee bezig.
Circulariteit en hergebruik van grondstoffen passen naadloos in de huidige discussie over kringlooplandbouw. De kringloop kleiner maken, is een mooi streven maar klinkt eenvoudiger dan het is. Want wat gebeurt er als je bijvoorbeeld een sojaproduct in voer wilt vervangen door iets dat dichterbij is geteeld? Moet een veehouder eerst flink investeren in een nieuw voersysteem en zo ja, verdient hij deze investering op tijd terug? Hoe reageren de dieren op de nieuwe component(en) in hun voer? Wat doet het veranderde rantsoen met eventuele uitstoot? Allerlei vragen, waarvan de antwoorden samen bepalen of een verandering in bijvoorbeeld voer daadwerkelijk een verbetering betekent.
Levensmiddelenindustrie
Rik Pieterse is manager nutritie bij de Duynie Group. „Al onze grondstoffen komen van de levensmiddelenindustrie. We zijn al ruim 50 jaar volledig circulair en we zijn de laatste twintig jaar ook intensief bezig met procestechnologie, dus het scheiden, drogen, enzovoort van diverse producten.”
De co-producten komen uit de Benelux. „We denken regionaal,” legt Rik Pieterse uit. „Korte afstanden scheelt immers enorm in brandstof en in transportkosten. Door hergebruik kun je bovendien op andere droge grondstoffen besparen. Dat is niets meer dan verstandig omgaan met onze bronnen.”
Tarwegistconcentraat
Een belangrijke vraag die Rik en zijn collega’s zichzelf regelmatig stellen: „Is deze grondstof überhaupt geschikt om te gebruiken? Of kunnen we uit deze grondstof nog iets extra’s scheiden waardoor ‘ie nog vollediger gebruikt kan worden?”
Een mooi voorbeeld hiervan is het tarwegistconcentraat (tgc) dat in deze proef wordt toegevoegd aan het vleeskuikenvoer: „Van de tarwe wordt de gries afgehaald, daarna gaan de gluten, het A- en het B-zetmeel eruit. Er blijft vloeibaar zetmeel over, daar wordt ethanol van gemaakt. Wat er dan ontstaat, samen met de gistfractie, is een eiwitrijk product: tarwegistconcentraat.”
Vanuit de praktijk
Het tarwegistconcentraat wordt in de pilot die nu loopt, toegevoegd aan droog kuikenvoer. Het tarwegistconcentraat wordt geleverd in een tank, gemengd met het voer en gaat dan de hopper en vervolgens de gewone voerlijn in. Er wordt een soort buis tussen gezet, verder gaat het voeren exact hetzelfde.
Dit is een bewuste keuze, legt Rik uit: „We hebben gezocht naar een oplossing die een lage investering vraagt. Sterker nog, we zijn begonnen met denken vanuit de praktijk: gaat dit werken voor de veehouder? Het tarwegistconcentraat moet iets opleveren waardoor de investering terugbetaald wordt, en het liefst met een plus erbij, zoals lagere voerkosten en/of hoger dierenwelzijn, betere gezondheid en minder fijnstof. Welzijn mogen we sowieso niet op inleveren. Onderaan de streep moet alles kloppen, vandaar het uitgebreide onderzoek.”
Systeem
Door de langdurige uitbraak van vogelgriep liep de pilot enorme vertraging op. Het is daarom nog niet mogelijk om al conclusies te trekken. Toch heeft de proef al iets opgeleverd: „We denken dat we het systeem om tarwegistconcentraat te kunnen toevoegen, voor elkaar hebben. We gaan nu kijken of het inderdaad stabiel loopt en een aantal rondes draaien. Daarna kunnen we vaststellen of het lonend is om deze moeite en investering voor tarwegistconcentraa te doen.”
Video
De proef wordt uitgevoerd in de proefstal van het Poultry Expertise Centre in Barneveld. Rik Pieterse van Duynie en onderzoeker bij Wageningen Livestock Research Ingrid de Jong vertellen in onderstaande video meer over de proef.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agroloket Regio Foodvalley
Bron: Agroloket Regio Foodvalley