Vleeskuikenhouderij Oranjehoen wint diervriendelijkheidsprijs
De familie Leenders werd tijdens het evenement evenals de andere winnaars in het zonnetje gezet, ontving een award en een mooi geldbedrag van 5.000 euro, mogelijk gemaakt door het Barth-Misset Fonds. De uitreiking van deze landelijke wedstrijd van de Dierenbescherming rond dierwaardige en toekomstbestendige veehouderij was dit jaar in Cuijk.
Oranjehoen is een bedrijf met een zogeheten ‘win-win-win-karakter; plussen voor dier, milieu en boer, aldus de Dierenbescherming. Het 1 ster Beter Leven vleeskuikenbedrijf van Johan en zijn moeder Annelien Leenders onderscheidt zich op een aantal punten. De dieren krijgen in de stal meer ruimte, extra verrijking in de vorm van strobalen en voer, warmte van infraroodpanelen en plateaus om op te zitten. Het vlees wordt verkocht via onder andere Crisp, Boerschappen en HelloFresh, die ook de vierkantsverwaarding voor hun rekening nemen – ze gebruiken dus alle delen van de kip.
Uitrol naar andere vleeskuikenbedrijven
Dat er nu wordt gewerkt aan uitrol naar andere vleeskuikenbedrijven, laat zien dat het concept succesvol is, stelt de Dierenbescherming. Oranjehoen voert de kippen restproducten van het eigen biologische akkerbouwbedrijf. Voor de mestafzet en een deel van het veevoer wordt samengewerkt met akkerbouwers in de buurt.
Dat er geen soja wordt gebruikt is uniek voor de vleeskuikenhouderij volgens de Dierenbescherming. Hiermee verlaagt Oranjehoen de CO2-footprint en voorkomen ze ontbossing. Als het in de veehouderij gaat over extensivering en kringlooplandbouw, wordt vaak naar de rundveehouderij gekeken, maar Oranjehoen laat zien dat ook de pluimveehouderij hier een grote bijdrage aan kan leveren, aldus de Dierenbescherming.
Het vleeskuikenbedrijf gaat ook ervaring opdoen met het drogen van verse groente- en kruidenreststromen van HelloFresh. Oranjehoen ontving voor de pilot onlangs een voucher van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Drogen maakt het mogelijk het gedroogde product op een later moment bij te mengen bij het vleeskuikenvoer em moet zo de houdbaarheid van reststromen verlengen. De fluctuerende hoeveelheden reststromen van HelloFresh komen op die manier meer in balans met de constante vraag naar grondstoffen door Oranjehoen. Meer reststromen blijven zo circulair in de keten.
Negen genomineerden
Kalverliefde en een mobiele melkrobot zijn de andere winnaars van de Deltaplan Veehouderij awards . De initiatieven laten volgens de Dierenbescherming zien dat een dierwaardige en toekomstgerichte veehouderij mogelijk en vooral haalbaar is.
Eind vorig jaar deed de Dierenbescherming een oproep aan koplopers in een diergerichte en duurzame veehouderij zich op te geven. Uit de vele inzendingen heeft de vakjury uiteindelijk negen genomineerden gekozen, waaronder Rondeel, per transitiepad drie. En dinsdag 28 februari werden de drie winnaars bekend gemaakt.
Deltaplan Veehouderij Event
De uitreiking van de awards maakte deel uit van het Deltaplan Veehouderij Event in Cuijk voor veehouders, toeleveranciers, beleidsmakers en politici, waar in een dagvullend programma ook aandacht werd besteed aan tal van andere onderwerpen. Uiteraard was er aandacht voor het verdienmodel van de boer met de aankondiging van een nieuw rapport dat binnenkort verschijnt, het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de stikstofproblematiek, de mogelijkheden van kweekvlees (Ira van Eelen) en een visie op ons voedselsysteem door professor Imke de Boer.
Productie voor eigen consumptie
In het Deltaplan Veehouderij beschrijft de Dierenbescherming de route om binnen dertig jaar een veehouderij te realiseren die zich richt op kwaliteitsproductie voor eigen consumptie en een markt in Noordwest-Europa. Dat moet gebeuren in korte ketens met sterkere, robuuste dieren en diergericht ontworpen houderijsystemen, die uitgaan van de behoeften van het dier.
Volgens het Deltaplan Veehouderij moeten boeren een goede prijs krijgen die de minder vlees etende consument betaalt. De route van de Dierenbescherming voert langs vier zogeheten transitiepaden waarop volgens de organisatie stappen gezet moeten worden. Het eerste pad gaat over een diervriendelijkere veehouderij als onderdeel van totale verduurzaming. Het tweede pad beschrijft een consumptiepatroon dat meer plantaardig is en waarin minder wordt verspild. Het derde gaat over samenwerking in korte vaste ketens en eerlijke prijzen, en het vierde pad betreft de kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: De Dierenbescherming
Bron: De Dierenbescherming