Massakweek insecten op pluimveemest goed mogelijk
Met het onderzoeksproject wilden ze twee uitdagingen tegelijk aanpakken. De eerste is de ontwikkeling van goedkopere en duurzamere manieren om eiwitten te produceren. De tweede is het aanpakken van het mestgebruik. Insecten zijn een hoogwaardige eiwitbron voor mensen en dieren, en de kweek van insectenlarven kost veel minder water en ruimte vergeleken met conventionele veeteelt. Een ander voordeel is volgens de hoogleraar dat Nederland door deze kweek minder afhankelijk worden van eiwitbronnen uit het buitenland en tegelijkertijd iets nuttigs doen met de stikstof in de mest van ons vee en pluimvee.
Massakweek
Het onderzoek richtte zich op de massakweek met een productie van meer dan 3.500 kilo larven per dag. Op die schaal is goed uit te zoeken welke kweek-omstandigheden optimaal zijn. Leo Beukeboom: „We hebben aangetoond dat het kan, insecten kweken op grote schaal op mest en dat je de kweek verder kunt optimaliseren door verschillende factoren te variëren. Het kweken kan zowel op kippen- als varkensmest. Wij experimenteerden vooral met kippenmest, maar er zijn indicaties dat varkensmest misschien nog beter is.”
Voedingswaarde en veredeling
Wageningse onderzoekers onderzochten de voedingswaarde van de mest voor de larven. Ze ontdekten dat de larven beter groeien als je zo’n 15 procent zetmeel aan de mest toevoegt. Ook de kweektemperatuur bleek een belangrijke factor. Bij experimenten met verschillende temperaturen bleek 32 graden Celsius optimaal.
De onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekten dat ze de vliegen kunnen selecteren die het beter doen met bijvoorbeeld extra suiker of vet. Zo zijn er geneticalijnen te kweken die het beter doen op bepaalde typen substraat. Zelf experimenteerde de Rijksuniversiteit met manieren om meer vrouwtjes te kweken, in verhouding tot mannetjes. Dat levert een economisch voordeel op, omdat alleen vrouwtjes eieren leggen. En ook dat lijkt goed te lukken.
EU-verbod
Kippen zijn volgens Beukeboom dol op vliegenlarven, maar dierlijke eiwitten in veevoer waren lange tijd niet toegestaan, vanuit Europese wetgeving in reactie op de gekkekoeienziekte. Sinds kort zijn insecten wél toegestaan, maar nog niet als ze op mest gekweekt zijn. „Als je wilt dat de wetgeving verandert, moet je eerst weten wat er veilig kán en wat het oplevert”, zegt Beukeboom. „Ons onderzoek levert daaraan een belangrijke bijdrage. Het laat zien dat mest goed bruikbaar is, en dat je dat nut kunt vergroten. Namelijk door aanpassingen aan de mest en de kweekomstandigheden, en door selectieve kweek van de huisvlieg.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Wikipedia
Bron: Rijksuniversiteit Groningen