Het effect van Guanidinoazijnzuur op prestaties van traag groeiende vleeskuikens
Nu het welzijn van dieren steeds meer onder de aandacht komt van de consument wordt de vraag naar het vlees van langzamer groeiende kippenrassen steeds groter. Recent werd door verschillende bedrijven en retailers het European Chicken Commitment getekend, waarin zij beloven vanaf 2026 alleen nog maar vleeskuikens onder strengere welzijnsnormen te houden. Een van de kerndoelen van deze normen is om pluimvee te houden met een betere gezondheid vergeleken met de standaard snel groeiende kippenrassen die er nu gehouden worden(2). Kippen in semi-intensieve systemen krijgen meer tijd om te groeien en daarom hebben de traag groeiende rassen potentie om beter vlees van superieure kwaliteit te leveren(3). Een tragere groei resulteert echter in een hogere voeropname, hogere kosten en een lagere kwantiteit. Daarom zijn deze rassen minder profitabel en efficiënt.
Er wordt nieuw onderzoek gedaan naar oplossingen om de benodigde hoeveelheden voer en kosten te verminderen zonder dat dit ten kosten gaat van de groei om zo het welzijn en de kwaliteit hoog te houden. Het verbeteren van het creatine niveau in de dieren zou een onderdeel kunnen zijn om dit doel te behalen. In dit onderzoek is gekeken of het toevoegen van Guanidinoazijnzuur (GAA) de voederconversie van een typisch traag groeiend ras zou kunnen verbeteren.
De rol van creatine in diervoeding
De benodigde creatine voor een dier kan direct voorzien worden uit dierlijke eiwitten of door middel van endogene synthese. Dit laatst genoemde is gebaseerd op het aminozuur arginine, glycine en methionine in een tweestapssynthese in de nieren en de lever. Daarna wordt creatine voornamelijk opgeslagen in de spiermassa van het dier.
Het verminderen van dierlijke eiwitten in diervoeding, vooral in de EU, leidt tot een te kort aan creatine in het vleeskuiken dieet. Zelfs als er wel dierlijke eiwitten in verwerkt zijn dan is het creatine gehalte enorm variabel en niet voldoende om het creatine niveau in het dier te optimaliseren. Dit vormt een grotere belasting voor de novo-synthese, in de nog groeiende vleeskuikens, om de fysiologische creatine gehaltes op peil te houden en het zal niet genoeg zijn om er een gunstig effect uit te halen.
Creatine, samen met fosforcreatine, zijn betrokken bij het cellulaire energiemetabolisme. Het functioneert als een back-up voor de ATP- (adenosine triphosphate) en ADP- (adenosine diphosphate) cyclus om energie op te slaan en te metaboliseren wanneer dat nodig is, door fosfaat groepen toe te voegen aan de ADP om zo ATP te kunnen recyclen.
Over het algemeen wordt zo’n 1.7% van de gehele creatinevoorraad dagelijks onomkeerbaar omgezet in creatinine en uitgescheiden (4). Daarom moet creatine continue aangevuld worden. De hoeveelheid benodigde creatine is leeftijdsafhankelijk, zo zijn nog groeiende dieren meer nodig voor de spieropbouw dan al volwassen dieren.
De rol van GAA
GAA heeft slechts één rol in het lichaam: het is de enige metabolische voorganger van creatine die in de eerste synthesestap in de nieren gevormd wordt. Daarnaast is het ook een betere bron van supplementaire creatine voor diervoeding omdat creatine niet hittebestendig is en inferieure verwerkingseigenschappen heeft.
GAA wordt omgezet tot creatine in de lever, wordt via het bloed getransporteerd en wordt dan voornamelijk opgeslagen in spierweefsel. Vervolgens zullen de spieren grotere energievoorraden hebben en kunnen ze beter presteren.
Alzchem heeft het voedingsadditief Creamino® uitgevonden (bevat >96% GAA) en is in de meeste landen over de hele wereld al toegestaan en wordt veelal gebruikt in commerciële diëten voor het verbeteren van de groei en het energieverbruik evenals het verminderen van de voerkosten.
Creamino® in traag groeiende vleeskuikens
480 Hubbard JA 757 (van beide geslacht) vleeskuikens zijn gebruikt in een 56 dagen lang durende proef (Poultry Research & Innovation Center, Nederland) om te onderzoeken of GAA de prestatie parameters verbetert van langzaam groeiende vleeskuikens. De dieren waren verdeeld over twee groepen, een controlegroep en een testgroep (0.06% Creamino®). Elk met twaalf herhalingen en 20 dieren per pen. De dieren kregen kruimelvoer in de startfase (dag 0-10) en pellet voer in groeifase I (10-21), groeifase II (21-35) en in de afmestfase (35-56). Het commerciële maïs-, tarwe- en sojameel dieet werd geformuleerd op basis van de aanbevelingen van Hubbard voor traag groeiende rassen. De voeropname (FI) en toename in lichaamsgewicht (BW) werden per pen en per fase bijgehouden. Voederconversie (FCR) en de gemiddelde dagelijks groei (ADG) werden berekend aan de hand van de voerfasen.
Deze studie bevestigt duidelijk dat het toevoegen van GAA in het dieet van traaggroeiers de prestaties van de dieren verbetert. Gedurende de gehele groeiperiode van 56 dagen lieten de dieren die 0.06% van het supplement Creamino® in het voer kregen, een verbeterde voederconversie zien van maar liefst 6 punten (tabel 2). Gezien de dagelijkse gewichtstoename (ADG) vrijwel gelijk was over de gehele periode, waren deze dieren minder voeding nodig om dezelfde groeiprestaties te behalen (tabel 2).
GAA als een bron van creatine bewees consistente effecten te hebben op de voederconversie bij vleeskuikens in velen voorgaande wetenschappelijke onderzoeken en veldproeven. Langzaam groeiende vleeskuiken rassen lijken dus op dezelfde manier te reageren als hun hoog presterende tegenhangers. Ook definiëren veel officiële richtlijnen voor het op de markt brengen van langzaam groeiende vleeskuikens maximale hoeveelheden ADG.
Aangezien de suppletie van GAA resulteerde in lagere voerhoeveelheden per kg gewichtstoename, lijkt het een zeer geschikt additief voor de productie van langzaam groeiende vleeskuikens.
Conclusie
In deze studie, waarin het traag groeiend ras onderzocht werden, verbeterde GAA de voederconversie terwijl de dagelijkse gewichtstoename op het doelniveau bleef.
Net als bij de hoog presterende vleeskuiken rassen, leken de traaggroeiers gevoelig te zijn voor suppletie van GAA als en bron van creatine. Dit is het resultaat van een verbeterd cellulair energiereservoir.
Creatine is erg belangrijk om beter te voldoen aan de fysiologische energiebehoefte van vleeskuikens.
Creamino® als een bron van creatine kan deze voedingsstof terugbrengen in uw dieet en de productie van langzaam groeiende vleeskuikens verder verbeteren door de efficiëntie van de dieren te verhogen.
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: creamino@alzchem.com