Rabobank: Eierconsumptie blijft groeien
Onder de noemer Food & Agri Nederland-podcast heeft de Rabobank onlangs een aflevering over de legpluimveehouderij gemaakt. Jeroen van den Hurk (sectormanager F&A) en Nan-Dirk Mulder (analist bij RaboResearch) laten hun licht schijnen over de actuele markt.
‘De oorlog in Oekraïne laat ook de legpluimveehouderij niet onberoerd’, aldus de Rabobank bij de lancering van haar jongste podcast over de sector. ‘Voerkosten stijgen, maar de prijzen van eieren gelukkig ook. Daarnaast zijn door vogelgriep in Europa minimaal zes miljoen leghennen geruimd. Tijd om het perspectief van de sector te schetsen.’
Gestegen voerkosten
In de podcast valt onder meer te beluisteren dat de voerkosten weliswaar gestegen zijn door de oorlog in Oekraïne, maar dat dit al langer speelt door de situatie op de wereldmarkt. Voerkosten maken daarbij 60 tot 70 procent uit van de kostprijs van een ei. Energie daarentegen maar een aantal procenten, vooral in de vorm van ventilatie. Het percentage pluimveehouders dat al zonnepanelen heeft, gaat al richting de 60 procent. Verdere verduurzaming in de toekomst moet bereikt worden door batterijopslag. In 2025 wil de sector energieneutraal zijn.
Consumptie stijgt verder
Door de onzekerheid op de markt zijn er afgelopen jaar minder leghennen opgezet. En minder prijsafspraken gemaakt. Maar de markt is goed, de consumptie van eieren groeit nog steeds, zeker in de twee belangrijkste markten voor Nederlandse pluimveehouder: Nederland en Duitsland. Ei is nog steeds een relatief goedkoop product als het gaat om dierlijke eiwitten.
De afgelopen jaren was er een sterke groei van eieren in het hogere segment: vrije uitloop en biologisch. Maar door vogelgriep en inflatie is dat afgezwakt. In Duitsland daalde de afzet van biologische eieren het afgelopen jaar zeker 15 procent.
Richting vaccinatie
Ook voor de nabije toekomst verwachten de Rabobank-experts stijgende kosten en de vogelgriep als belangrijkste uitdagingen. Pluimveehouders moeten daar op inspelen door kosten- en energie-efficiënt te werken met veel aandacht voor biosecurity. Vaccinatie als middel tegen vogelgriep was in het verleden lastig vanwege de export, maar de experts verwachten dat het in de toekomst zeker wel die kant op gaat.
Fijnstof max. 70 procent
Ook is te horen dat de sector streeft naar 70 procent fijnstofreductie. Dat kan niet hoger omdat dieren tegenwoordig veel meer vrije uitloop hebben. Hoger kan technisch wel maar brengt relatief veel hogere kosten met zich mee.
Als belangrijke aspect in de sector noemen de experts tot slot ook het verbod op het doden van eendagshaantjes in Duitsland sinds 2022. En dat daar op wordt ingespeeld door de geslachtsbepaling in het ei op de negende dag van de broedperiode.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek