Proefproject bedrijfsspecifiek bioveiligheidsplan gestart
Een goede bioveiligheidssituatie op het pluimveebedrijf is volgens Avined het belangrijkste aandachtspunt om vogelgriep buiten de deur te houden. Uitgangspunten van de proefperiode zijn de Avined-hygiënescan, praktische haalbaarheid en uitvoerbaarheid en een objectieve uitvoering en evaluatie. Er worden tien verschillende pluimveebedrijven bezocht door de bedrijfseigen dierenarts en een pluimveedierenarts van GD. Er wordt geen bezoek aan de stal gebracht.
Via het proefproject hopen de organisaties aanknopingspunten voor een effectief en bedrijfsspecifiek bioveiligheidsplan te kunnen vinden. Het bioveiligheidsplan wordt onderdeel van het bestaande bedrijfsgezondheidsplan dat jaarlijks wordt opgesteld door de pluimveehouder en dierenarts. Het is nog niet bekend per wanneer deze verplichting gaat gelden.
„Alles wat helpt om vogelgriepuitbraken te voorkomen, moeten we aangrijpen. Ook daarom is het maatwerk per bedrijf. Het bioveiligheidsplan van LNV moet echter geen papieren tijger worden.” Dat zei LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong in oktober in een reactie op het voorstel van LNV.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Avined