Boeren voeren actie in Brussel
'Belgische minister-president veegt 20.000 stikstofbezwaarschriften onder het tapijt'
Ze deden dit door een mat van 30 vierkante meter te leggen voor de ambtswoning van de Vlaamse minister-president Jan Jambon en het kabinet van de Vlaamse regering in Brussel. Het opschrift van de mat luidde: ‘20.000 bezwaarschriften kan je niet zomaar onder de mat vegen’.
Analyse niet beschikbaar
De landbouworganisaties roepen minister-president Jambon en de voltallige Vlaamse regering op om de 20.000 bezwaarschriften serieus te nemen. Ze hekelen het gebrek aan transparantie over de analyse van de bezwaarschriften. „Hoewel de afgelopen maanden mankracht en belastinggeld ingezet werden om deze bezwaarschriften te onderzoeken, is tot op heden de analyse van dit onderzoek niet publiek beschikbaar”, zeggen de landbouworganisaties.
Leden van het Belgische parlement zouden ook geen inzicht hebben. „We mogen hopen dat het openbaar onderzoek in Vlaanderen geen schijnvertoning is en dat de analyse ervan transparant en volledig beschikbaar is. Zoals dat overigens in andere dossiers wél gebeurt. Denk maar aan de bezwaarschriften rond het gemeenschappelijk landbouwbeleid, waar de bezwaarschriften en analyse netje online beschikbaar zijn.”
Geen gehoor
De sector stelde ook herhaaldelijk oplossingen voor zoals bijvoorbeeld het vrijwillig uitkopen van boeren uit de varkenssector om de stikstofdruk te verminderen. Ook stelden we zelf oplossingen voor die voor een stikstofvermindering zorgen op een manier die haalbaar is voor boeren. „Tot op heden gaf de overheid geen gehoor aan deze pogingen om tot oplossingen te komen. We vragen ons intussen af of men ook werkelijk geïnteresseerd is in oplossingen voor de stikstofproblematiek. Het halsstarrig weigeren om te zoeken naar oplossingen komt wat ons betreft neer op schuldig verzuim”, zeggen de voorzitters van Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor agravrouwen. „Deze stikstofimpasse zet vandaag niet alleen de landbouwsector op slot. Het is onverantwoord bestuur dat de volledige economie dreigt lam te leggen.”
Om hun ongenoegen kracht bij te zetten legden de initiatiefnemers een kunstgrasmat van 30 m² op het Martelaarsplein in Brussel. Niet toevallig vlak voor de ambtswoning van Vlaams minister-president Jan Jambon en tegelijk het kabinet van de Vlaamse regering in Brussel. Op de reuzenmat stond nog eens duidelijk de eis van de landbouworganisaties vermeld: ‘20.000 bezwaarschriften kan je niet zomaar onder de mat vegen.’
Vlaams Belang
De politieke partij Het Vlaams Belang springt meteen in op de actie van de boeren. Het Vlaams Belang lanceerde woensdag een petitie ‘Red onze Boeren!’. Daarmee wil de partij druk zetten op de Vlaamse regering om het stikstofakkoord van tafel te vegen. „De toekomst van de landbouw in Vlaanderen is meer dan ooit in gevaar”, zeggen Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin en Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang). „Het stikstofakkoord dreigt honderden landbouwbedrijven in de onzekerheid te doen terechtkomen en hen te dwingen ermee op te houden. We willen de Vlaamse regering en vooral minister van Omgeving Zuhal Demir laten zien dat de Vlaming het beleid niet lust en wél gelooft in een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Boerenbond België
Bronnen: Boerenbond België, Het Vlaams Belang