'Risico dat vogelgriep op mens overspringt, op dit moment laag'
In een Kamerdebat vroegen ze minister Adema om dat te regelen, en om pluimveehouders die willen stoppen, nu al tegemoet te komen. Maar de minister wilde daar niet op vooruit lopen. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) zit in de portefeuille van zijn collega Van der Wal, vertelde hij. Op een suggestie van De Groot om een deel van het transitiefonds te reserveren voor pluimveehouders die willen stoppen, reageerde hij negatief. „De opgaven voor het NPLG zijn zo groot dat we het geld dat we daarvoor hebben gereserveerd, daarvoor ook echt nodig hebben, en nergens anders voor“, stelde hij. „Daar kun je aspecten als zoönosen en dierziekten in meenemen, maar we kunnen niet een deel van het geld uit het fonds specifiek daarvoor reserveren.“
Risico
Dat neemt niet weg dat de minister wel het risico op een uitbraak wil verminderen. Vanaf halverwege dit jaar moet elk pluimveebedrijf een bioveiligheidsplan hebben, en de minister kijkt naar mogelijkheden om uitbreiding en nieuwvestiging van pluimveebedrijven te reguleren. „Maar dat is niet eenvoudig binnen de bestaande wetgeving“, vertelde hij.
Zijn collega Ernst Kuipers (VWS) stelde dat het risico dat de vogelgriep een zoönose wordt in Nederland, op dit moment laag is. Maar de recente besmetting van een meisje in Ecuador en de besmetting van nertsen op nertsen in Spanje laten zien dat die dreiging niet nihil is. „Bij intensief contact kan de huidige variant overspringen op zoogdieren en mensen“, stelde hij. „Dat vraagt om alertheid en goede monitoring, en zo weinig mogelijk contact tussen besmette dieren en mensen.“
Het deskundigenberaad zoönosen heeft vorig jaar mei een advies uitgebracht, maar in het licht van die recente besmettingen wil Kuipers dat beraad vragen om de situatie opnieuw in ogenschouw te nemen, en te bekijken of dat advies moet worden aangepast.
Adema benadrukte dat de Nederlandse aanpak ervoor zorgt dat de overdracht tussen bedrijven in Nederland vrijwel nihil is. „In het afgelopen jaar zijn 48 bedrijven geruimd“, vertelde hij, „en daarmee hebben we het probleem in Nederland beheersbaar gehouden.“ Hij vergeleek dat cijfer met de situatie in Frankrijk, waar 1600 bedrijven zijn geruimd, omdat daar wel overdracht tussen bedrijven plaatsvond. „In Nederland hebben we dat weten te voorkomen.“
Vaccinatie
De Kamer wilde ook weten waarom Nederland nog niet begonnen is met veldproeven voor vaccinatie. Adema erkende dat het vaccinatieproces trager gaat dan hij wil. „Eind vorig jaar zouden we vaccins hebben voor veldproeven“, zei hij, „maar dat is niet gelukt. Het testen in laboratoria heeft vertraging opgelopen.“ Het ministerie is wel veldproeven aan het opzetten, vertelde hij, zodat, zodra de vaccins beschikbaar zijn voor testen, men meteen kan beginnen.