Wat zijn de ervaringen na één jaar verwerkt dierlijk eiwit in pluimveevoeders?
Gunstig effect op darmgezondheid van leghennen
Sinds de toepassing van het verwerkt dierlijk eiwit (ook wel processed animal protein of PAP's genoemd) ziet AR het aandeel extra toevoegingen in het voer voor darmgezondheid dalen. Verder zorgt VDE voor een extra positief effect op darmgezondheid bij jonge dieren tijdens de opfok. Tijdens de gehele opfok is de mest droger. De theorie hierachter is het gunstige aminozuurprofiel van VDE ten opzichte van plantaardige eiwitbronnen. Dit zorgt voor een betere vertering waardoor minder onverteerde eiwitten in de darmen overblijven. Dit heeft een gunstig effect op de darmflora. Ook bevat VDE minder kalium in vergelijking met plantaardige eiwitbronnen. In combinatie met de verbeterde darmflora zorgt dit voor een betere mestkwaliteit.
Minder uitval sinds toepassing verwerkt dierlijk eiwit
AR ziet ook een positief effect op de technische resultaten van het afgelopen jaar. Er wordt over de gehele linie een lager uitvalspercentage waargenomen. Dit is waarschijnlijk het resultaat van een verbeterde darmgezondheid en een daling in pikkerij. Verder is er een stijging te zien van het aantal witte koppels dat meer dan 60 weken boven de 90% productie zit. Daarnaast kunnen de hennen langer worden aangehouden.
Goede structuur voer behouden
Door gescheiden productielocaties per diersoort kan AR zonder extra investeringen het VDE toepassen in pluimveevoeders. Hierdoor wordt het voordeel van het verwerkt dierlijk eiwit direct doorberekend aan de leden van AR. Ondanks de flinke groei in de pluimveesector is AR in staat om alle klanten te bedienen dankzij een stijgend aanbod van VDE. Dit is mede mogelijk doordat AR korte lijnen heeft met producent Sonac. Hierdoor kan snel gereageerd worden op de vraag naar VDE vanuit de fabriek in Barneveld. Naast de beschikbaarheid is de structuur van het voer erg belangrijk voor de toepassing van VDE. Verwerkt dierlijk eiwit is namelijk een erg fijn product. Met de Structomix-voeders van AR kan de structuur behouden worden zodat deze goed aansluit op de behoefte van de hen. Bij de productie van Structomix krijgt iedere grondstof zijn eigen bewerking waardoor een optimale structuur wordt gerealiseerd. Daarbij wordt de structuur van het voer nauwlettend gemonitord. Hierdoor kunnen hogere percentages VDE worden toegevoegd aan het voer.
Gunstig effect op de prijs van leghennenvoer
Hoewel de grondstoffenmarkt en de sojaprijs tot rust zijn zorgt VDE nog steeds voor een flink financieel voordeel. Voornamelijk in de VLOG-voeders rekent het verwerkt dierlijk eiwit erg goed en wordt soja 1 op 1 vervangen door VDE. Dit houdt in dat het toevoegen van 1% VDE ervoor zorgt dat 1% minder soja hoeft worden toegevoegd aan de samenstelling. Daarnaast zorgen de andere dierlijke producten van AR nog voor een extra voordeel op de voerprijs. Het verwerken van eierschalen (AR Topcal) en dicalciumfosfaat zorgen namelijk voor een volledige vervanging van het prijzige monocal in de samenstellingen. In onderstaande grafiek is het prijsniveau van monocal in 2022 te zien. Dit terwijl de prijs van dicalciumfosfaat een paar honderd euro per ton lager ligt.
Toekomstvisie
Op dit moment wordt onderzocht of het aandeel verwerkt dierlijk eiwit verder kan worden verhoogd in de samenstellingen. Hierbij wordt nauwlettend gekeken naar de effecten van een hoger aandeel dierlijk eiwit op technische resultaten, diergezondheid en voerkwaliteit. De eerste resultaten worden in de loop van het voorjaar verwacht.
Meer informatie of advies?
Wilt u ook profiteren van de voordelen van deze unieke grondstof? Neem dan contact op met Jeffrey de Rooij, 06-30638386 of Henno van den Bruinhorst, 06-55334277. Ook bent u van harte welkom in onze stand tijdens de Dutch Poultry Expo (gratis toegangsbewijs).