Een goede eikwaliteit van het begin tot het einde van de legperiode
Theorie achter het schaalvormingsproces
Om met het management in te spelen op de vorming van het ei is het goed om te weten hoe het proces van schaalvorming werkt. Het leggen van het ei begint met de eisprong. Een uur nadat het vorige ei gelegd is vindt de eisprong plaats. Vijf uur na de eisprong begint het schaalvormingsproces dat ongeveer achttien uur duurt. In de praktijk betekent dit dat de laatste zes tot acht uur van de dag en de volledige nachtperiode gebruikt worden voor de schaalvorming. Tijdens dit schaalvormingsproces moet de hen het calcium uit het voer en/of bot halen. Het is het meest efficiënt als de hen het calcium direct via de voeding uit het bloed kan opnemen. Indirect via de botten kan ook, maar dit is minder efficiënt en kost fosfor. Omdat de schaalvorming de laatste zes tot acht uur van de dag plaatsvindt is het belangrijk om in deze periode het meeste voer te verstrekken. De hen kan dan veel calcium opnemen en dat direct gebruiken voor de schaalvorming.
Hen moet voldoende calcium kunnen opnemen
Door de goede legpersistentie van leghennen worden veel koppels kippen een langere periode of tijdens de gehele ronde op fase 1- voer gehouden. Het calciumniveau in fase 1-voer is voldoende tot ongeveer 55 weken. Het is belangrijk om rond de 50 weken de calciumbehoefte te berekenen en op basis daarvan een schema te maken met de hoeveelheid extra calcium die verstrekt moet worden. Zo zorgt u ervoor dat de hen ook in de tweede helft van de legperiode voldoende calcium kan opnemen.
De calciumbron is belangrijk
Naast de hoeveelheid calcium is ook de calciumbron belangrijk. De oplosbaarheid en oplossnelheid variëren per kalkbron. Uit onderzoek is gebleken dat een grovere kalkbron (zoals kalksteen) de eischaal en de botten sterker maakt dan een fijnere kalkbron (zoals krijt). Dit komt doordat calcium uit een grovere kalkbron geleidelijker en later op de dag beschikbaar komt dan calcium uit een fijnere kalkbron. Hierdoor hoeft de hen tijdens de donkerperiode (nacht) minder kalk uit de botten te halen.
Vitamine D3 voor goede benutting van calcium en fosfor
Bij de opname van calcium uit de darm is een belangrijke rol weggelegd voor vitamine D3. Voldoende opname van vitamine D3 is essentieel voor een goede benutting van calcium en fosfor en speelt daardoor een belangrijke rol bij de schaalkwaliteit. Bij oudere hennen of hennen met een slechte levergezondheid kan een slechte schaalkwaliteit gerelateerd zijn aan een verlaagde vitamine D3-activiteit. Het geven van een hydroxy D3- -variant kan in dit geval de schaalkwaliteit verbeteren. Naast vitamine D3 spelen ook mineralen een belangrijke rol bij het schaalvormingsproces. Het gaat hierbij om magnesium, mangaan, zink en koper.
Stalmanagement
Met name de voertijden zijn belangrijk om een goede schaalkwaliteit te realiseren. Het streven moet zijn om in de laatste zes uur van de dag ongeveer 50% van het voer te verstrekken zodat er veel calcium beschikbaar is tijdens de schaalvormingsperiode. Verder kan het verstandig zijn om door middel van een gritdosator extra kalk aan het voer toe te voegen. Deze extra kalk is dan direct beschikbaar voor een goede schaalkwaliteit. Dit kan ook door middel van splitfeeding. Er wordt dan een ochtendvoer gegeven met laag calcium en aan het eind van de dag een voer met veel calcium.
Controleer de schaalkwaliteit
In het kwaliteitsrapport van het pakstation staat de breuksterkte of het percentage haarscheuren. U kunt ook zelf de schaalkwaliteit controleren met een schouwlamp of breuksterktemeter. Beide apparaten heeft AR beschikbaar. Met behulp van een elektronisch ei van AR kunt u het eiertransport opnieuw afstellen om zo het percentage haarscheuren te verminderen.
Samenvatting
Het kennen van de dagelijkse agenda van de leghen helpt u om een goede schaalkwaliteit te realiseren. Dit kan verder versterkt worden door de inzet van een gritdosator of het toepassen van splitfeeding. Daarnaast zijn er toevoegingen via het voer beschikbaar die vitaminen of mineralen bevatten die indirect een positieve uitwerking op de schaalkwaliteit hebben.
Meer informatie of advies?
Wilt u meer informatie of advies? Neem dan contact op met uw pluimveespecialist of met Jan van Os, 06-22503851.